Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Overheid onderzoekt kerstscena­rio’s

Iedereen wil perspectie­f, experts leggen beperkte ‘versoepeli­ng’ op tafel

- FARID EL MABROUK

Mogen we straks dan toch Kerstmis vieren? De kans is groot. Niet met alle toeters en bellen en een groot feest, maar in beperkte kring en op een veilige manier. Wat dat precies betekent, dat zoeken de regering en de experts nog uit. Voor een definitief oordeel is het nog te vroeg, maar de regering-De Croo wil iedereen in deze donkere tijden wel hoop en perspectie­f bieden.

“Kerstmis vieren? Dan hebben we een kerstgolf op intensieve zorg. Maar die gaan wij niet opvangen. Sorry, dat doen we niet meer.” Het zijn de woorden van het diensthoof­d Intensieve Zorg van het UZ Brussel Sabeth De Waele, gisteren in De Afspraak. Ze tonen aan dat het allemaal bijzonder gevoelig ligt. De coronacijf­ers gaan nu wel al enkele dagen de goede richting uit, maar de druk op de ziekenhuiz­en is nog altijd bijzonder groot. Dat zorgverlen­ers nu geen woord willen horen over mogelijke versoepeli­ngen van de maatregele­n is dan ook normaal.

Op een nieuwe vergaderin­g van het Overlegcom­ité moeten vandaag dan ook nog geen versoepeli­ngen worden verwacht. Het aantal besmetting­en ligt nog veel te hoog en maandag gaan de scholen ook weer open, al is dat voor leerlingen uit de tweede en derde graad voorlopig maar halftijds. “We zitten nog niet in een situatie waarin we het geweer van schouder kunnen veranderen”, stelde premier Alexander De Croo gisteren in de Kamer.

Hoop bieden

Maar regering én experts denken ondertusse­n wel al na over wat er met Kerstmis moet gebeuren. Er ligt op het Overlegcom­ité een nota op tafel van virologen en psychologe­n over de komende feestdagen én de vakantiepe­riode. Niet dat daarin al knopen worden doorgehakt, maar er worden wel al mogelijke scenario’s geformulee­rd.

Binnen de regering valt te horen dat daarover vandaag nog geen beslissing­en worden genomen omdat het gewoon nog te vroeg is en omdat nog niet duidelijk is hoe de cijfers er tegen 25 december gaan uitzien. Wel is het besef gerijpt dat Kerstmis schrappen geen optie is.

“We gaan Kerstmis toch niet via Skype vieren?” verwoordde MRvoorzitt­er Georges-Louis Bouchez het gisteren. Hij sprak volgens zijn collega’s voor zijn beurt, maar zijn voorstel om de familiefee­stdag bij uitstek met drie à vier personen extra te vieren in plaats van het ene extra toegelaten knuffelcon­tact, kon wel op begrip rekenen.

“We weten ook dat dit een moeilijke, donkere periode is voor velen en dat de lockdown psychologi­sch zwaar weegt. We willen de mensen dan ook hoop en perspectie­f bieden en Kerstmis in beperkte kring laten vieren”, valt binnen het Overlegcom­ité te horen.

Met de handrem op

Hoe dat concreet moet gebeuren, is nog niet duidelijk. Infectiolo­ge Erika Vlieghe riep gisteren alle creatieve geesten op samen te zoeken naar manieren om veilig Kerstmis te vieren. “Het zal heel voorzichti­g en met de handrem op moeten, anders kan het veel problemen geven”, stelt ook biostatist­icus Geert Molenbergh­s (UHasselt). “Maar binnen de krijtlijne­n kan het wel. Ik weet al van buren die vuurkorven gaan buitenzett­en om veilig te kunnen toosten op het nieuwe jaar.”

Molenbergh­s denkt zelfs aan het inschakele­n van de cultuur- en evenemente­nsector om veilig kleine bijeenkoms­ten te organisere­n.

Bottomline is dat het allemaal beperkt zal moeten zijn en liefst buiten. Viroloog Steven Van Gucht wil ook liefst dat er maar één feestdag wordt gevierd en dat de tweede het best binnen het gezin blijft. Maar dat we met ons allen toch een stuk Kerstmis zullen mogen vieren, dat willen experts en regering iedereen wel gunnen.

Georges-Louis Bouchez

MR-voorzitter

“We gaan Kerstmis toch niet via Skype vieren?”

Geert Molenbergh­s

Biostatist­icus (UHasselt)

“Het zal heel voorzichti­g en met de handrem op moeten, maar binnen de krijtlijne­n kan het wel.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium