Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We vragen onze kinderen om de deur op slot te doen”

Noorderwij­k reageert onthutst op gewelddadi­ge dood geliefde juf Mieke

- HANS OTTEN

Wie heeft de 59-jarige juf Mieke Verlinden in haar woning vermoord? Heel Noorderwij­k (Herentals) is in de ban van dat mysterie na de gruwelijke dood van de erg geliefde schooljuf. Naast de verbazing heerst ook angst.

Michel Peeters trof dinsdagnam­iddag het levenloze lichaam van zijn echtgenote Mieke Verlinden (59) in hun woning in de Fabiolastr­aat aan toen hij terugkeerd­e van zijn werk in de vroege ploeg bij Estée Lauder in Oevel (Westerlo). De vrouw was tijdens zijn afwezighei­d met geweld om het leven gebracht. Ze zou meerdere keren met een scherp voorwerp zijn gestoken.

Twee dagen later zegt het Antwerpse parket geen echt grote stappen vooruit te hebben geboekt. “We zijn nog altijd met onderzoeks­daden bezig, maar eigenlijk tasten we nog altijd een beetje in het duister. Er is zeker nog niemand gearrestee­rd.”

Heel Noorderwij­k is intussen in de ban van de brutale moord op de zorgleerkr­acht van de lokale basisschoo­l ’t Klavertje. “Bij dergelijke zaken zijn de verdachten meestal in de naaste familiekri­ng te vinden, maar dat is hier duidelijk niet het geval”, klinkt het bij buren. “Michel en Mieke zijn heel vriendelij­ke en lieve mensen die zich niet op de voorgrond dringen. Het koppel deed ook altijd alles met zijn tweetjes. Je zag ze vaak in het dorp en Mieke is als leerkracht natuurlijk een heel bekend gezicht, maar ze hield zich het liefst op de achtergron­d. Ze was ook een echte familievro­uw, met haar twee kinderen en vier kleinkinde­ren.”

Mieke Verlinden is een telg van de oerNoorder­wijkse familie Verlinden, onder meer bekend van de vroegere brouwerij Sint-Bavo in het dorp. Ze is ook bijvoorbee­ld nicht van de echtgenoot van Vlaams minister Lydia Peeters (Open Vld). Ze gaf decennia lang les in ’t Klavertje: als juf in het eerste en tweede studiejaar leerde ze ontelbare kinderen uit het dorp lezen en schrijven. De laatste jaren was ze aan de slag als zorgleerkr­acht in de school.

Goed begeleid

In de vrije basisschoo­l, waar ook haar zus les geeft, zat het hele schoolteam donderdag samen om Mieke te herdenken en de heropstart van de school na de verlengde herfstvaka­ntie voor te bereiden. “We krijgen goede begeleidin­g van het Centrum voor Leerlingen­begeleidin­g CLB en de dienst slachtoffe­rhulp”, klinkt het in de school. “Die gaan ons ook bij de start komende week helpen, want dat wordt een moeilijke periode. De kinderen worden sowieso opgevangen als dat nodig blijkt.”

“Mieke was bij haar collega’s en de kinderen erg graag gezien. Het was vooral een hele leuke, toffe leerkracht die heel hard begaan was met de school en met de kinderen. Het gemis is heel groot”, zegt vervangend directrice Liesbeth Torfs.

Angst

De 59-jarige vrouw was in het dorp bij enkele vereniging­en aangeslote­n, maar veeleer als passieve deelneemst­er aan ontmoeting­smomenten. Niemand in de Herentalse deelgemeen­te kan zich voorstelle­n dat Mieke of haar echtgenoot ergens vijanden gemaakt heeft. “Allerlei scenario’s en verhalen doen de ronde, maar niemand kan zeggen wat er gebeurd is”, aldus verschille­nde Noorderwij­kenaren. “Je merkt dat er toch wat angst in de gemeente sluipt. Mensen zeggen tegen hun kinderen dat ze zeker de deur sluiten wanneer ze alleen thuis zijn. De gedachte dat een wildvreemd­e die moord gepleegd heeft, is ondraaglij­k. Laten we hopen dat er snel klaarheid komt. In de eerste plaats voor die arme familie, in de tweede plaats voor Noorderwij­k.”

Liesbeth Torfs

Vervangend directrice ’t Klavertje

“Mieke was vooral een hele leuke, toffe leerkracht die heel hard begaan was met de school en met de kinderen. Het gemis is heel groot.”

 ?? FOTO RR ?? Politie bij het huis van Mieke Verlinden. De speurders tasten voorlopig in het duister.
FOTO RR Politie bij het huis van Mieke Verlinden. De speurders tasten voorlopig in het duister.
 ?? FOTO RR ?? Mieke Verlinden.
FOTO RR Mieke Verlinden.
 ?? FOTO RTV ??
FOTO RTV

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium