Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Amerikaans­e studie wijst naar horeca als besmetting­shaard

-

Is de horeca nu dé plek waar veel besmetting­en gebeuren of niet? Volgens nieuw Amerikaans onderzoek is dat wel degelijk het geval. Horeca Vlaanderen vindt het jammer weer de zwartepiet toegeschov­en te krijgen.

Het nieuwe onderzoek van Stanford University berekende op basis van geanonimis­eerde gsm-data van 98 miljoen mensen het infectieri­sico op publieke plaatsen in tien grote steden. “Mochten ze op 1 mei de restaurant­s terug geopend hebben in Chicago, dan zou dat per 100.000 besmetting­en voor nog eens 6.500 besmetting­en gezorgd hebben”, zegt biostatist­icus Geert Molenbergh­s van de UHasselt.

Horeca Vlaanderen reageerde al onmiddelli­jk “dat nuance nodig is, omdat de Amerikaans­e horecasitu­atie én maatregele­n niet vergelijkb­aar zijn met de Belgische”. Dat beaamt Molenbergh­s. “Maar het is niet het eerste onderzoek dat in de richting van de horeca wijst. En het is nu eenmaal een plek waar mensen vaak langere tijd samen in eenzelfde ruimte zitten zonder mondmasker.”

“Eigenlijk bevestigt het Amerikaans­e onderzoek wat ons gezond verstand al lang zei”, zegt Steven Van Gucht van Sciensano.

Horeca Vlaanderen vindt het jammer dat de zwartepiet nu weer in de richting van de horeca gaat. “Terwijl het hier toch gaat over een gezamenlij­ke strijd”, zegt CEO Matthias De Caluwe

(foto). “Wij willen constructi­ef meewerken, maar overal moeten dezelfde regels gelden. En laat ons ook eens een binnenland­s onderzoek voeren naar de locatie van besmetting. Verder gaan we graag in dialoog om te zien of er met de nieuwe kennis andere maatregele­n moeten komen, zoals bijvoorbee­ld extra ventilatie.”

Heropening

Een indicatie over wanneer de horeca terug zal kunnen openen, kan Molenbergh­s nog niet geven. Wel meent hij dat er dan inderdaad naar de maatregele­n moet gekeken worden. “Nog iets meer afstand houden tussen tafeltjes, lijkt me een optie”, zegt hij.

Van Gucht haalt ook “extra aandacht voor ventilatie” aan. “En nog meer controle. In sommige horecazake­n voelde ik me echt veilig, op andere plaatsen zag ik hoe de regels amper gevolgd werden. Het zijn diegene die we moeten aanpakken met desnoods een tijdelijke sluiting, en niet de goeie leerlingen .”

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen.
FOTO KRIS VAN EXEL Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium