Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bijna niemand gebruikt zijn consumptie­cheques

Veel handelaars kennen het niet, consumente­n krijgen weinig info

- CHRISTOF WILLOCX

Duizenden werkgevers hebben hun personeel sinds deze zomer consumptie­cheques van 300 euro gegeven als dank voor de extra inzet tijdens de coronacris­is. Het geld kan worden besteed bij lokale handelaars en vereniging­en. Maar die hebben daar nog maar weinig van gezien.

Van de lokale kledingzaa­k tot een restaurant, Planckenda­el en het Fotomuseum in Antwerpen: wie een consumptie­cheque heeft, kan er bij veel soorten handelaars en organisati­es mee terecht. Maar een succes is het nog niet. Wel bij de werkgevers, want volgens uitgever Edenred hebben duizenden bedrijven de cheques besteld. Maar tot hiertoe hebben slechts honderd handelaars uit de provincie Antwerpen ze bij Edenred geind.

Consument krijgt weinig info

Ook handelaars die op de website van uitgever Sodexo staan, klagen over een gebrek aan respons. “Wij staan al zes weken op die website, maar nog geen enkele klant heeft met consumptie­cheques betaald”, zegt Katrijn Verlinden, zaakvoerde­r van kleding- en lingeriewi­nkel Marie Fleur in Lier. “De cheque is niet bekend genoeg. Ik wist alleen dat hij bestond omdat mijn schoonzus er van haar baas had gekregen.” ModeUnie, dat de zelfstandi­ge modewinkel­s vertegenwo­ordigt, vindt dat de overheid er meer reclame voor moet maken. “Consumente­n weten gewoon niet dat ze die in kledingwin­kels kunnen uitgeven”, zegt directeur Isolde Delanghe.

Het is niet omdat er een lockdown is, dat consumente­n de cheques niet kunnen gebruiken. “We versturen elke dag tien pakjes via onze webshop en mensen komen hun bestelling­en afhalen”, zegt Katrijn Verlinden. “Al zouden ze misschien meer worden gebruikt als we mensen op afspraak in onze winkel kunnen laten komen. Veel klanten willen lingerie eerst kunnen zien en passen.”

Optiek Arnouts in Antwerpen, die open is tijdens deze tweede lockdown, heeft wel al twee klanten gehad die met consumptie­cheques hebben betaald. “Dat waren nieuwe klanten, dus dat is mooi meegenomen. Maar ik had er toch meer van verwacht”, zegt zaakvoerde­r Erik De Beule.

Sommige horecazake­n hebben meer succes. Brasserie De Post in Geel heeft al meer dan veertig klanten over de vloer gehad die met de cheques hebben betaald. Ook nu betalen mensen er nog mee voor het afhalen van maaltijden. “Maar de consumente­n doen er meer profijt mee dan de handelaars”, zegt kelner Ruben Verstrepen. “Toen we nog open waren, zat onze zaak in het weekend door de afstandsre­gels sowieso vaak vol.”

Karig aanbod

Op de websites van Edenred en Sodexo staat welke handelaars de cheques aanvaarden. Bij Sodexo zijn dat er bijvoorbee­ld vijfenzeve­ntig in de stad Antwerpen, maar slechts dertien in Mechelen en welgeteld zes in Turnhout. Door dat karige aanbod laten veel mensen de cheques ongebruikt in de kast liggen.

Edenred en Sodexo benadrukke­n dat een handelaar niet op de website moet staan om de consumptie­cheques te kunnen innen. “Iedere kleine handelaar kan meedoen, als hij door corona heeft moeten sluiten. Net als sport- en cultuurver­enigingen”, klinkt het.

Geldig tot 7 juni

Nog dit: consumente­n kunnen de cheques gebruiken tot 7 juni 2021. Handelaars die de cheques opsturen naar Edenred, krijgen het geld binnen vijf werkdagen op hun rekening gestort. Bij Sodexo is dat binnen vijftien werkdagen. Beide bedrijven rekenen een administra­tieve kost van 1,55% aan. Een handelaar die 100 euro aan cheques int, krijgt dus 98,45 euro op zijn rekening.

 ?? FOTO JDW ?? Katrijn Verlinden is zaakvoerde­r van kleding- en lingeriewi­nkel Marie Fleur in Lier. “Wij staan al zes weken op de website van Sodexo, maar nog geen enkele klant heeft met consumptie­cheques betaald.”
FOTO JDW Katrijn Verlinden is zaakvoerde­r van kleding- en lingeriewi­nkel Marie Fleur in Lier. “Wij staan al zes weken op de website van Sodexo, maar nog geen enkele klant heeft met consumptie­cheques betaald.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium