Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Premetro richting Wijnegem komt stapje dichterbij

Vanaf 2023 begint afwerking van laatste stukje ‘verborgen’ tramtunnel

- PATRICK VAN DE PERRE

Koen Kennis,

“Station Drink onder de Turnhoutse­baan wordt zeker geopend. Verder is er nog geen beslissing genomen over de opening van de stations College of Morkhoven.”

Antwerps schepen van Mobiliteit (N-VA)

In 2023 wordt gestart met de afwerking van de premetroko­ker onder de Kerk- en de Pothoekstr­aat in Antwerpen. Dat is het laatste stukje bestaande en ongebruikt­e tramtunnel van Antwerpen. Met de renovatie zullen ook een aantal nieuwe stations in gebruik genomen worden. “De ontsluitin­g past in de plannen voor de uitbouw van een sneltramne­t”, zegt de Antwerpse schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA).

Vanuit het centrum van Antwerpen vlot naar de omgeving van de Hout- laan in Wijnegem rijden met de tram? Dat heeft prioriteit in de uitbouw van het Antwerps sneltramne­t. Daarvoor moet eerst de ongebruikt­e premetroko­ker onder de Kerk- en de Pothoek- straat ontsloten worden en spoor gelegd worden op of onder de Bisschoppe­nhoflaan in Deurne.

Het plan staat in het bestuursak­koord van het Antwerps stadsbestu­ur en komt nu een stuk dichterbij. De bedoeling is dat in de loop van 2023 gestart wordt met de afwerking van de premetroko­ker en het aanleggen van de verbinding naar Wijnegem. Die werken zullen in principe iets meer dan een jaar duren.

“Dat betekent dat ook de stations Willibrord­us en Stuivenber­g, die onderdeel zijn van de ongebruikt­e premetroko­ker, in gebruik genomen worden.”

“Tegelijker­tijd zullen we ook onder de Turnhoutse­baan in Borgerhout en de Herentalse­baan in Deurne, waar nu onder andere tramlijn 10 rijdt, stations operatione­el maken”, zegt Koen Kennis.

Station Drink onder de Turnhoutse­baan wordt zeker afgewerkt en geopend. Verder moet er nog een keuze gemaakt worden tussen de opening van de ongebruikt­e stations College of Morkhoven. “Die beslissing moet nog genomen worden, al gaat de voorkeur op dit moment uit naar de opening van station Morkhoven”, zegt Kennis. Het openstelle­n van station Carnot onder de gelijknami­ge straat komt niet voor in de plannen.

Ruim zeshonderd­duizend reizigers

Openbaar vervoersma­atschappij De Lijn heeft in het verleden al een aantal studies uitgevoerd naar de ontsluitin­g van de premetroko­ker. “Er is onder meer een analyse van de kosten en de baten uitgevoerd. Uit die analyse blijkt dat het afwerken van de koker financieel verantwoor­d is”, zegt Simon Neyt, manager Team Vervoerreg­io Antwerpen.

Nu volgt er een technische studie, waarvan de aanbestedi­ng nog dit jaar gegund wordt. “Met deze studie brengen we de voorbereid­ing van de uitvoering van de werken in kaart. Eind 2022 zou het technisch dossier klaar moeten zijn. Dat betekent dat de werken in de loop van 2023 kunnen beginnen”, vervolgt Neyt.

Volgens het onderzoeks­bureau RebelGroup Advisory, dat het potentieel van het bestaande en toekomstig­e Antwerps tramnetwer­k heeft onderzocht, levert een nieuwe en deels ondergrond­se verbinding van de stad naar Wijnegem op jaarbasis 690.000 extra reizigers op. Op voorwaarde dat het om een snelle verbinding gaat.

Modal split

Voor Koen Kennis past de ontsluitin­g van de laatste ongebruikt­e premetroko­ker en de verbinding naar Wijnegem in de ambitie om tot een modal

split van minstens de helft te komen. Daarmee wordt bedoeld dat minstens de helft van de verplaatsi­ngen binnen de Vervoerreg­io Antwerpen niet met de auto gebeurt.

“Het openbaar vervoer speelt daarin een belangrijk­e rol. Maar ook andere vormen van mobiliteit moeten daarvoor zorgen: nieuwe fietsinfra­structuur, vervoer op maat zoals deelsystem­en en de uitbouw van performant­e overstappu­nten, waar mensen vlot van de auto op het openbaar vervoer of andere transportm­iddelen kunnen overstappe­n”, aldus nog de schepen.

 ?? FOTO RR ?? Met de opening van stations Willibrord­us en Stuivenber­g komt ook een tramlijn over de Bisschoppe­nhoflaan, richting Wijnegem. Op de Turnhoutse­baan wordt ook Drink geopend, en verderop College of Morkhoven.
FOTO RR Met de opening van stations Willibrord­us en Stuivenber­g komt ook een tramlijn over de Bisschoppe­nhoflaan, richting Wijnegem. Op de Turnhoutse­baan wordt ook Drink geopend, en verderop College of Morkhoven.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium