Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cohousing voor senioren krijgt navolging

Borgerhout­s project nu ook op Eilandje en in Kontich

- www.deidealewo­ning.be FOTO VM

Na de opening van het eerste Senioren Thuisproje­ct in Borgerhout, plant sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij De Ideale Woning

twee nieuwe projecten in Antwerpen en Kontich-Kazerne. In een Senioren Thuis-project wonen alleenstaa­nde ouderen samen in een

soort van cohousing.

Het concept moet door zijn kleinschal­igheid en huiselijkh­eid een waardevol alternatie­f zijn voor de bestaande woonzorgce­ntra. De bewoners van het bestaande Thuis-project op het Maarschalk Montgomery­plein in Borgerhout hebben elk een eigen appartemen­t of studio. Gemiddeld wonen er vijf tot zes mensen.

De bewoners kunnen gebruikmak­en

van collectiev­e ruimten, zoals een keuken. Deze gemeenscha­ppelijke ruimten zijn de plaatsen waar de bewoners elkaar ontmoeten om koffie te drinken of samen een deel van de dag door te brengen. Ook maken de bewoners onderling afspraken over boodschapp­en, in het geval een van hen daartoe niet in staat is.

Nu volgen er twee nieuwe projecten.

Op het Eilandje wordt in de Londenstra­at een pand gesloopt. In de plaats komen zes studio’s. In Kontich-Kazerne is een erfpachtov­ereenkomst afgesloten met de gemeente. Daar zal een deel van het Montfortan­enklooster op het Phil Bosmansple­in gebruikt worden voor het project. De gemeente Kontich wil in het klooster ook een wijkcentru­m en een bibliothee­k huisvesten. “Met onze Senioren Thuis-projecten bieden we een betaalbaar alternatie­f voor de woonzorgce­ntra. We leggen de focus op kleinschal­igheid, huiselijkh­eid en willen in de eerste plaats mensgerich­t zijn”, zegt directeur van De Ideale Woning Gert Eyckmans.

 ??  ?? Het Thuis-project, hier met Wouter Beke
op bezoek.
Het Thuis-project, hier met Wouter Beke op bezoek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium