Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kunst tijdens het winkelen? Een supertof idee”

Jonge artiesten exposeren in Carrefour

- KARIN VANHEUSDEN

Jonge kunstenaar­s Denisa Teglas (22) en Jet van Leeuwen (24) exposeren tot het einde van het jaar hun werk in supermarkt Carrefour op de Turnhoutse­baan in Borgerhout. Een idee van zaakvoerde­r Joost Sierens. “De mensen mogen nog zo weinig. Met deze expo wordt dat halfuurtje winkelen in hun buurtwinke­l nog aangenamer”, zegt hij.

Een maand geleden las Joost Sierens, die sinds 1982 op de Turnhoutse­baan een supermarkt runt, in Gazet van Antwerpen over een expo van de jonge artieste Denisa Teglas, bekend als Denté, tijdens het festival Project Kunstwijk. Dat moet in mijn winkel ook kunnen, dacht hij.

“Ik ken Denisa al sinds ze als kind hier snoepjes kwam kopen”, zegt Joost Sierens. “Ze is de dochter van Angela Ferestean van het voormalige café Venetië, dus we zijn jarenlang buren geweest. Ik vind haar schilderij­en heel bijzonder. Ze werkt ook met kinderen, om hen te stimuleren creatief te durven zijn. Dat heeft me helemaal fan gemaakt. En met die lockdown kunnen die jonge mensen nergens nog terecht. Ik zie mijn zaak als een echte buurtwinke­l waar mensen zich goed moeten voelen. De expo maakt winkelen nog net dat beetje specialer. Deze eerste SuperMart mag het begin zijn van meer.”

Tweedehand­sjassen

Denisa Teglas was meteen enthousias­t over het voorstel van Joost Sierens. “Kunst kijken tijdens het winkelen is een supertof idee. In deze coronatijd­en brengen alleen de supermarkt­en ons nog samen, al is het maar voor even. Samen met Jet van Leeuwen tonen we tot het einde van het jaar in totaal achttien werken in de winkel. Superspann­end, maar vooral fantastisc­h dat we op deze manier kunst in het dagelijkse leven kunnen integreren.”

Jet van Leeuwen, bekend als skeir, werkt al even samen met Denisa. “We wilden net een groepsexpo doen met andere jonge artiesten, maar door corona hebben we dat project niet kunnen afmaken. Ik ben blij dat ik nu samen met Denisa onze schilderij­en toch aan een publiek kan laten zien. Ik beschilder oude materialen, zoals de zitting van een stoel of een tweedehand­sjas. Het zou een mooie extra zijn als klanten van deze Carrefour ook een werkje zouden kopen.”

Denisa laat in de expo SuperMart vooral nieuw werk zien. “Een van mijn werken heb ik laatst in het Rivierenho­f geschilder­d: een abstracte impressie van een duif en een eend, met hulp van een klein meisje dat toevallig voorbijkwa­m en met haar vingertjes extra accenten heeft gezet.”

SuperMart, vanaf zaterdag 14 november in Carrefour Market, Turnhoutse­baan, Borgerhout. Denisa Teglas, Instagram @dentheegla­s; Jet van Leeuwen, Instagram @skeir

 ?? FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O ?? Joost Sierens, zaakvoerde­r van de Carrefour, met links artieste Denisa Teglas en rechts Jet
van Leeuwen.
FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O Joost Sierens, zaakvoerde­r van de Carrefour, met links artieste Denisa Teglas en rechts Jet van Leeuwen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium