Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Gelukkig is een wijnwinkel essentieel”

Diana opent Ambiente net voor lockdown

- MAAIKE FLOOR

“De wijn in Kenia is niet zo verfijnd, hij is te jong. In Zuid-Afrika heb je heel goede wijn, maar ik kies bewust voor Europese wijn.”

Van donderdag tot zaterdag staat Diana Wanjau in haar nieuwe wijnwinkel Ambiente, die gespeciali­seerd is in Portugese wijnen. De zaak ging open net voor de tweede lockdown, maar gelukkig is wijn net zoals voeding essentieel. “Dat was wel fijn. Ik merk ook dat mensen meer geld willen besteden aan lekkere wijn omdat ze nu niet op café of restaurant kunnen gaan.”

Tot een paar jaar geleden was de Provincies­traat een echte woonstraat, maar ondertusse­n opende de wijnwinkel van Diana Wanjau tussen bloemenzaa­k Wilder en bakkerij Graan. “Rond het Giraffenpl­ein zijn ook nog koffiebar Vitesse, ontbijt- en lunchbar Delicia en tweedehand­szaak Spul. Meestal is er hier een gezellige ambiance. Door de lockdown is het wel een stuk stiller op straat.”

De timing van haar opening was niet helemaal ideaal. “Een openingsfe­estje heb ik niet kunnen organisere­n, maar ik heb wel enthousias­te reacties gekregen uit de buurt. Ik woon hier al lang en waar nu de winkel is, was vroeger onze living. Een eigen zaak was al lang mijn droom. We zijn nu deels naar boven verhuisd om die te kunnen waarmaken. Vroeger, in de jaren zeventig, zat er in dit pand overigens nog een juweliersz­aak.”

Diana Wanjau is gepassione­erd door wijn. Via Ambiente in Kontich leerde ze Portugese wijnen kennen. “Toen die handelaar met pensioen ging, heb ik zijn voorraad overgenome­n en ook de naam. Ik hou van Portugese wijnen omdat de prijs-kwaliteit heel

Diana Wanjau

Ambiente

goed is. Omdat je zo veel soorten druiven hebt, is er veel te ontdekken. Ik heb bijvoorbee­ld een heerlijke Comenda Grande Tinto uit 2016 voor 12,95 euro. Er zijn in Portugal ook veel familiale bedrijfjes met veel kennis van zaken. Iedere streek heeft weer andere smaken, dus je maakt eigenlijk een reis zonder te reizen als je die verschille­nde wijnen proeft.”

Kerstmandj­es

Diana heeft ook wat Franse wijnen in huis en plant om een kleine selectie Franse en Italiaanse wijnen toe te voegen aan haar assortimen­t. Ze heeft ook een mooie collectie porto’s. “Ik probeer zo veel mogelijk wijnboeren te bezoeken maar dat is nu lastiger door de coronacris­is. Ik kies graag wijnen waarover ik zelf heel enthousias­t ben.”

Diana heeft ook olijfolie, en binnenkort komen er ook Portugese koekjes, confituur, honing, olijven en sardines. “We willen kerstmandj­es maken om iets gezelligs in huis te halen of om cadeau te geven. Ik heb ook zelf proefpakke­tten samengeste­ld met verschille­nde flessen.”

Diana Wanjau heeft Keniaanse roots, al woonde ze voor ze naar Antwerpen verhuisde ook nog een tijd in Frankrijk en Amerika. “De wijn in Kenia is niet zo verfijnd, die is te jong. In Zuid-Afrika heb je heel goede wijn, maar ik kies bewust voor Europese wijn omdat het milieuvrie­ndelijker is.” Helaas kan Diana nu geen proeverije­n organisere­n, maar dat komt dan later weer. “Gelukkig kunnen mensen tijdens de lockdown thuis genieten van goede wijn. Ik wil hen graag advies geven om eens een speciale fles uit te kiezen.”

Ambiente, Provincies­traat 38, do-za 10-18u, www.ambientewi­nes.com

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Diana Wanjau in haar winkel in de Provincies­traat.
FOTO VICTORIANO MORENO Diana Wanjau in haar winkel in de Provincies­traat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium