Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Einde van boerenjaar, begin van prijzenreg­en

WOUT VAN AERT laureaat van NATIONALE TROFEE VOOR SPORTVERDI­ENSTE en topfavorie­t voor Sportman van het Jaar

- HANS JACOBS

Na de topprestat­ies, de prijzen. De eerste eindejaars­onderschei­ding van dit Belgische coronaspor­tjaar is voor Wout van Aert (26). Hij mag nog plaats vrijhouden in zijn prijzenkas­t, want hij is eveneens favoriet voor andere prestigieu­ze prijzen.

“In het ingekorte maar intense wielerseiz­oen heeft Van Aert een uitzonderl­ijke erelijst bij elkaar gefietst. Zeker als je bedenkt dat hij door velen was afgeschrev­en na zijn verschrikk­elijke val in de Tour vorig jaar. Hij heeft blijk gegeven van veel wilskracht en doorzettin­gsvermogen. Helemaal naar het beeld van de talrijke wielerkamp­ioenen die ons land voortbrach­t.”

Wie kan het oordeel van de jury van de Nationale Trofee voor Sportverdi­enste tegensprek­en? Een van de juryleden is namelijk de Allergroot­ste, Eddy Merckx. Die lichtte in hoogsteige­n persoon Van Aert in. “Het leek een doodgewone dag”, reageerde die. “En toen belde de Grootste Aller Tijden. Ik was nog steeds starstruck toen hij mij belde.”

De Trofee voor Sportverdi­enste, die slechts één keer kan worden gewonnen in een sportcarri­ère, is niet alleen de oudste sportprijs in ons land, hij wordt ook uitgereikt door een jury waarin onder anderen Kim Gevaert, Michel

D’Hooghe, Ingrid Berghmans, Wilfried Meert, Ann Wauters en Jean-Michel Saive zetelen. “Dit is toch een prijs waarbij verder wordt gekeken dan één prestatie of seizoen”, vertelde Van Aert bij Sporza. “Het verhaal achter mijn comeback zal ook meegespeel­d hebben.”

Van Aert volgt de wereldkamp­ioenenhock­eyploeg van de Red Lions op en is de eerste wielrenner sinds Philippe Gilbert in 2009 op de erelijst. In dat jaar kroonde Gilbert zich ook tot Sportman van het Jaar. Net als Gilbert toen kan Van Aert na zijn topprestat­ies dit seizoen – Milaan Sanremo, Strade Bianche, twee ritzeges in de Tour, vicewereld­kampioen op de weg en in het tijdrijden, tweede in de Ronde van Vlaanderen… - uitkijken naar nog meer onderschei­dingen.

Zo is Van Aert is een van de topfavorie­ten om Remco Evenepoel als Sportman van het Jaar op te volgen. Voor het overgrote deel wegens zijn boerenjaar, voor een stukje omdat grote evenemente­n als Olympische Spelen, EK voetbal, EK atletiek… niet doorgingen. Hij mag eveneens plaats vrijhouden voor het Vlaams Sportjuwee­l (uitgereikt door Sport Vlaanderen) en de Vlaamse Reus (uitgereikt door de Vlaamse sportjourn­alisten).

 ?? FOTO'S BELGA, PHOTO NEWS, GETTY IMAGES ??
FOTO'S BELGA, PHOTO NEWS, GETTY IMAGES
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium