Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dat speelse, dat ís Batshuayi”

- JÜRGEN GERIL

Romelu Lukaku, de topscorer aller tijden bij de Rode Duivels, heeft een haat-liefdeverh­ouding met het Belgische publiek. Van zodra Big Rom eens een controle mist, zijn er criticaste­rs die hem aanvallen. Zelfs al scoort hij. Michy Batshuayi mag een hele match geen bal raken – zoals tegen Zwitserlan­d –, maar dan knalt hij er twee binnen en houdt heel het land van hem.

Fluitend door het leven

Dat heeft te maken met zijn imago. Terwijl Lukaku extreem gefocust is en vaak ergernis gebruikt om zich op te laden, stapt Michy Batshuayi precies fluitend door het leven. Romelu lijkt de wereldbol soms op zijn schouders te dragen, Batshuayi geeft steevast een stamp tegen diezelfde wereldbol. Dat spreekt de fans meer aan. “Voetbal is een spelletje. Eentje waarin veel geld omgaat en eentje met veel druk, maar nog altijd een spelletje”, is zijn motto.

Batshuayi profileert zich graag als een man wiens leven leest als een stripverha­al. Hij heeft niets liever dan dat de mensen zijn bijnaam Batsman gebruiken en cultiveert die ook zelf. Hij is het straatscho­ffie dat uitgroeide tot een ontwapenen­de held die anderen plezier verschaft. De spits creëert een personage waarover goed is nagedacht.

Dat blijkt iedere keer weer bij zijn aankomst bij de nationale ploeg. Telkens Batshuayi arriveert, flitsen de camera’s feller dan bij de andere Duivels, want hij maakt er een show van. Nu eens komt hij toe in het meest kleurrijke trainingsp­ak, dan weer draagt hij een opa-pet met zonnebril of een rugzak van Spongebob. Vorige maandag koos hij zelfs voor iets wat leek op een skipak met in zijn hand een opvallend koffertje. Zat daarin zijn heldenkost­uum? Profvoetba­llers springen graag uit de band, maar Batshuayi is pas echt excentriek. Iedereen moet weten dat hij er is en dat hij de mensen iets wil geven om naar te kijken. Is het niet op het veld, dan wel ernaast. “Michy is een toffe gast”, zegt Yoni Buyens, ex-ploegmaat van bij Standard. “Hij is niet makkelijk coachbaar, maar zo’n beetje show hoort bij hem. Dat speelse zit in zijn karakter.”

Koning van sociale media

Het is zelfs zijn kracht. Op het veld straalt hij een joie de vivre uit. Sommige spitsen missen drie ballen en dan zit dat de hele match in hun hoofd. Batshuayi trekt zich daar niets van aan en blijft proberen.

Daarom scoort hij vaak nadat hij een hele helft onzichtbaa­r is geweest. Batsman duikt op vanuit het niets. “Hij leeft en voetbalt alsof er hem niets kan gebeuren”, zegt ook coach Mircea Rednic, die hem hielp lanceren bij Standard. “Soms denk ik nog steeds: Haal hem eraf. Maar dan scoort hij opeens zoals tegen Zwitserlan­d.”

De goalgetter is ook populair omdat hij de koning van de sociale media is. Met 1,8 miljoen volgers op Twitter en 2,3 miljoen op Instagram is hij lang niet de populairst­e Duivel, maar hij is wel veruit de grappigste. Zo zoomde hij gisteren in op de naam Foket.

“Thanks Foket for the assists yesterday”, tweette hij. Zijn Engelstali­ge volgers lazen “Foket” als “F*ck it” en vonden het hilarisch. Batshuayi – die raadsmanne­n heeft die hem helpen met

zijn soci

ale media – lacht ook graag met zichzelf. Toen Jorginho bij Chelsea in zijn edele delen kneep, postte hij het filmpje met de woorden: Jorginho, I want my balls

back. Het zorgt ervoor dat de superheld bereikbaar en enorm geliefd is. Bij ploegmaats, maar ook bij tieners en kinderen.

De speelvogel in Batshuayi maakt trouwens dat hij nu beter rendeert bij de Rode Duivels dan in clubverban­d. Ooit was hij topscorer bij Standard en Marseille, maar sinds Chelsea de spits in 2016 kocht voor 39 miljoen en hem voortduren­d uitleent, verloopt zijn carrière met ups

and downs. Ook nu bij zijn verhuur aan Crystal Palace zit Michy vaak op de bank, terwijl hij bij de Duivels aan de lopende

“Michy leeft en voetbalt alsof er hem niets kan gebeuren.” Mircea Rednic Ex-trainer bij Standard “Hij is niet makkelijk coachbaar, maar zo’n beetje show hoort bij hem.” Yoni Buyens Ex-ploegmaat bij Standard

band scoort. Is er bij België minder druk? Mogelijk zijn clubcoache­s zijn speelse gedrag op den duur beu en worden zijn kuren wel getolereer­d in die korte periodes bij de nationale ploeg. “Michy moet kunnen vliegen”, vervolgt Rednic. “Indertijd bij Chelsea stak Antonio Conte hem in een keurslijf met veel looplijnen en opdrachten. Dat werkt niet. Net zoals hij nu bij Crystal Palace te veel lange ballen krijgt die hij dan moet bijhouden. Geef hem vrijheid.” Yoni Buyens vult aan: “Als je hem overlaadt met opdrachten verliest hij een stukje genialitei­t.”

Terugvecht­en

Toch laat Batsman zich nooit kennen. Het personage dat hij creeerde, vecht steeds terug. Dat leerde Batshuayi al in zijn jeugd toen hij als 14-jarige werd weggestuur­d bij Anderlecht wegens slecht gedrag. De aanvaller kwam toen geregeld te laat op training en presenteer­de zich als een hiphopper met laaghangen­de broek en een scheef petje. Paars-wit kon daar niet mee om. Zeker niet toen de tiener vaak tegensprak en na een match tegen Lierse betrokken raakte bij een ruzie. Er gaat zelfs een verhaal dat een spelertje van Gent ooit beweerde dat Michy met zijn gestolen schoenen voetbalde, maar dat is nooit bewezen. Toch volgde zijn ontslagbri­ef, waarna hij tranen met tuiten huilde. De spits nam de metro naar zijn ex-club Brussels en smeekte om hem opnieuw aan te nemen. Vijftig goals later versierde Batshuayi een transfer naar Standard. Ook daar had hij een moeilijk karakter, maar de straffen in Luik gingen niet zo ver. Zelfs niet toen hij bij de Belgische U21 eens werd betrapt toen hij meisjes binnenliet in het hotel of toen er bij een politiecon­trole een alarmpisto­ol in zijn auto werd gevonden. “Ik heb Michy wel vaak ingepeperd wat het leven van een profvoetba­ller inhoudt”, stelt Rednic nog. “Met zijn talent moest hij zorgen voor zijn ouders, die het niet financieel breed hadden. Het was zonde geweest als dat niet was gelukt.”

Zijn ma en pa gaven hun job immers op om hun zonen te begeleiden. Het respect van Batshuayi voor hen is groot. Van zijn mama mag hij geen tattoos zetten en dus heeft hij er geen. Als alternatie­f liet hij wel al eens zijn nagels beschilder­en met emoji’s, de Belgische vlag en kleine woordjes als “f*ck off”. Batsman is de enige superheld die wegkomt met nagellak. Speelsheid en onvoorspel­baarheid zijn zijn krachten. Hopelijk renderen die straks op alle niveaus.

 ?? FOTO'S PHOTONEWS ??
FOTO'S PHOTONEWS
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium