Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Give me a break

-

Hij is advocaat, ondervoorz­itter van voetbalclu­b Beerschot, spreker, auteur, doctorandu­s aan de UGent en zoveel meer. En op vrijdag ook columnist, in Gazet van Antwerpen. Om zijn mening te delen, over voetbal, in al zijn aspecten. Niet als ‘Beerschotm­an’ of jurist, maar als Walter Damen.

Een interlandb­reak is altijd een leuk moment van bezinning. Als we het Antwerps voetbal tijdens deze break mogen evalueren, dan is het een seizoen met mixed emotions voor de Antwerpse ploegen. Vreugde en ontgoochel­ing volgden elkaar snel op, maar ik onthoud vooral genot, een ongeloofli­jk potentieel en een gestage opmars waarbij door de clubs ook de nodige internatio­nals worden geleverd. Om niemand voor de spreekwoor­delijke borst te stoten, zal ik mijn nietwetens­chappelijk oordeel alfabetisc­h geven…

Antwerp: een ploeg met geniale momenten, maar die de constante om voluit voor de titel te kunnen spelen momenteel blijkbaar nog niet bezit. Op Europees vlak een absolute droomstart, maar daarna een opdoffertj­e. Een stadion dat sowieso weergaloos wordt. Nu maar hopen dat de diehard fan zijn plaats daarin opeist. Antwerp kan alleszins al minstens een onderschei­ding claimen. De grote onderschei­ding is in aantocht, maar is nog niet helemaal binnen. ‘Godzijdank’ kan hen wel naar dit niveau helpen. Sommigen beweren dat hij wat sputtert. Spijtig dat dat dan niet tegen Beerschot was. Toen was hij nog een God die bedankt werd door iedereen.

Maar zoals Bredero (15851618) het zei: “Het kan verkeren.” Voor de jeugdige lezer: dit was een schrijver/dichter die al zijn werken steeds heel positief begon maar bijna altijd pessimisti­sch eindigde. Dieumerci verdient geen Bredero. Wat er ook moge gebeuren, zijn positief einde heeft hij allang verworven. Afwachten of D’Onofrio gemist gaat worden. Zijn contacten zijn immers grandioos en zijn inschattin­g van spelers ook. Alleen stond daar altijd een stevig prijskaart­je tegenover en niet iedereen kon zich bewijzen. Dat wordt interessan­t om te volgen.

Beerschot: altijd wat te beleven op het Kiel. Wie nu nog zou durven te poneren dat het op het Kiel geen carnaval is, mag mee met Donald Trump in het witte huis gaan wonen en de ontkenning laten zegevieren. Wat een spektakel. Elke match opnieuw. Mijn persoonlij­ke visie is heel duidelijk: liever een sensatione­le 55 dan een saaie brilscore. Als je ziet waar die ploeg nu staat in het klassement, dan denk ik dat iedereen daarvoor had willen tekenen. Momenteel een mooie onderschei­ding maar nog geen grote. Voor een grote onderschei­ding mag je niets laten liggen en soms loopt er wel eens iets mis. Gelukkig zal men zich daar niet al te snel laten warm maken voor zotte financiële avonturen. De ezel en de steen. Het vel en de beer.

Mechelen: een club die volgens mij lijdt onder de extrasport­ieve problemen. Het moet niet leuk zijn om als speler geconfront­eerd te worden met steeds meer randversch­ijnselen. Het is als een sluipend gif. Langzaam tast het je aan zonder dat je het beseft. De huidige plaats in het klassement is dan ook beneden hun kunnen. De Kakkers lijken zich nu te herpakken maar de voldoening is nog niet gehaald. Via hun tweede zit zal dit ongetwijfe­ld wel in orde komen, maar ook daar zal waakzaamhe­id geboden blijven.

Gelukkig is er nog even Donald Trump om ons te vermaken en te mismeester­en. Ik moet, in het kader van de megalomani­e, wel eerlijk toegeven dat ik wat heil zag in zijn zienswijze. Wat zou het zalig zijn om midden in de wedstrijd, als je voor staat, te kunnen roepen: “En nu is het gedaan. Stop de wedstrijd want we zijn aan het winnen.” Stel je voor. In het midden van het duel de spelregels kunnen aanpassen. Plotsklaps penalty als je een overtredin­g buiten de grote backlijn maakt of een kopbaldoel­punt dat telt voor twee, zoals we soms al wel eens afspraken in onze kinderjare­n. Dictator over het reglement, wat zouden velen dat stiekem willen zijn. Of toch niet... Want als je twee speldictat­ors hebt, dan zijn alle regels weg en rest er enkel nog oorlog.

Spijtig dat corona niet echt een interlandb­reak neemt. De ijver die dat virus aan de dag legt, verdient een negatieve grote onderschei­ding. Nooit concentrat­ieverlies, altijd doeltreffe­nd en bezeten van efficiënti­e. Fantastisc­h wel dat de tabakswink­els weer open mochten. Levensnood­zakelijk, die levensdode­nde tabak. Ach ja. “Give me a break”, dacht ongetwijfe­ld de tabakroken­de ongemasker­de man in de rij bij de bakker. En intussen werd de zingende gemaskerde ontmaskerd. Spijtig. Wel tof, voor één keer, die gemaskerde­n.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium