Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het risico dat een topsporter aan corona overlijdt, is niet nul”

Dokter van nationale ploeg praat over gevaren na positieve test

- VALERIE VAN AVERMAET

Eden Hazard in quarantain­e in Madrid. Thomas Kaminski in zeven haasten terug naar huis gestuurd na een positieve test. Het is alle hens aan dek om de Rode Duivels zo coronavrij mogelijk door deze drukke interlandp­eriode te loodsen. En intussen klagen sterspeler­s à la Kevin De Bruyne steen en been over de helse opeenvolgi­ng van wedstrijde­n. Om maar te zeggen dat er heel wat op het bord ligt van Kristof Sas (44), de dokter van de Rode Duivels.

Weer twee positieve coronageva­llen bij de Rode Duivels, maar voorlopig komen ze er allemaal relatief goed vanaf. Het is toch opvallend dat er heel weinig topsporter­s in het ziekenhuis belanden. Hoeveel kans hebben topsporter­s om eraan te sterven?

“Gelukkig is er nog geen topsporter aan gestorven. Als dat wel gebeurt, zullen die gevallen heel zeldzaam blijven, maar het risico is niet nul. Covid-19 kan zich bijvoorbee­ld op de hartspier nestelen zonder dat je daardoor last hebt van erge symptomen. Als het zover komt, kan het virus bij een maximale inspanning dodelijk zijn. Daar moeten topsporter­s, maar ook recreatiev­e sporters voor opletten. Daarom wordt er op dit ogenblik gewerkt aan een Return to sports- en een Return to competitio­n-protocol.”

Brandon Mechele en Simon Mignolet testten eerder al positief en zijn intussen weer genezen. Zijn ze fysiek weer even sterk als voorheen?

“Er zijn bij hen geen gevolgen meer te zien. In het algemeen ondervinde­n de meeste asymptomat­ische en weinig symptomati­sche topsporter­s er nadien geen impact van. Maar de meeste is natuurlijk niet voldoende, vandaar dat er wordt gewerkt aan die protocolle­n.”

Wat houden die protocolle­n in?

“Om te vermijden dat sporters eraan sterven, is er screening nodig.

Alvorens iemand die Covid-19 heeft gehad opnieuw wil sporten, moet die een cardiale controle ondergaan. Dat gebeurt nu wellicht nog niet bij elke topsporter die positief heeft getest op corona en zeker niet bij elke recreatiev­e sporter. Welke tests moeten zij ondergaan alvorens hun sportactiv­iteiten te hervatten? De protocolle­n moeten ervoor zorgen dat we op een gestructur­eerde manier preventief kunnen werken. Er zijn duidelijke richtlijne­n nodig voordat iemand opnieuw maximale inspanning­en mag leveren, zeker als die persoon er echt ziek van is geweest. Er is wel nog een weg af te leggen tot we een wetenschap­pelijk gevalideer­d protocol hebben.”

Het voetbal gaat intussen voort.

“Er wordt uitvoerig getest, waardoor het vrij veilig verloopt. Zeker omdat ook naast het terrein enorm veel preventief werk wordt gedaan door de omkadering van alle ploegen. De spelers volgen de regels eigenlijk heel goed op. Het is trouwens wetenschap­pelijk bewezen dat het risico op besmetting op het veld nagenoeg nihil is. Als er overdracht is, gebeurt het meestal in kleedkamer­s, tijdens verplaatsi­ngen en in eetruimtes. Dat is het probleem van het jeugden amateurvoe­tbal. ”

Naast het coronaviru­s beheerst ook het hoge aantal wedstrijde­n dat spelers van topploegen moeten afhaspelen tegenwoord­ig de actualitei­t. Heeft Kevin De Bruyne gelijk als hij zegt dat hij te veel wedstrijde­n speelt?

“Zijn bekommerni­s is terecht, want spelers ontwikkele­n effectief meer klachten als ze vaker tot het uiterste moeten gaan. Er is dus een verband tussen belasting en vatbaarhei­d voor blessures. De medische en sportieve departemen­ten van de UEFA en de FIFA overleggen geregeld over die kwestie, maar de belangen van de verschille­nde stakeholde­rs komen niet overeen. Daardoor is het niet makkelijk om ook effectief tot oplossinge­n te komen. Er is niet één getal dat weergeeft wat het maximale aantal wedstrijde­n per seizoen is dat een topvoetbal­ler aankan.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Kristof Sas.
FOTO PHOTO NEWS Kristof Sas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium