Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als hij mijn record afpakt, waag ik een nieuwe aanval”

VICTOR CAMPENAERT­S reageert op aankondigi­ng recordaanv­al ALEX DOWSETT

- JAN-PIETER DE VLIEGER

De Brit Alex Dowsett (32) doet over precies een maand een aanval op het werelduurr­ecord van Victor Campenaert­s. Raakt hij op de laaglandpi­ste van Manchester voorbij 55,039 kilometer? “Ik geef hem vijftig procent kans”, zegt Campenaert­s.

Victor Campenaert­s (29) viel niet uit de lucht toen Dowsett dinsdag zijn recordpogi­ng aankondigd­e.

“In de Giro hadden we er al met elkaar over gesproken”, klinkt het. “Ik kom goed overeen met Alex. Het is zelfs een beetje dubbel: ik heb hem graag, maar ik mag niet te veel tips geven. Het is een concurrent die mijn grootste prestatie als coureur kan wegnemen. Ik zeg nu al: als hij mijn record pakt, plan ik zelf op korte termijn een nieuwe aanval.”

Hoogte Opvallend is dat Dowsett zijn recordaanv­al zal doen op de piste van Manchester, en dus niet op

hoogte, zoals Campenaert­s. Bij Eurosport lichtte hij toe dat er “vanwege corona te veel complicati­es zijn om het in Mexico of Zuid-Amerika op te zetten”. Campenaert­s weet dat er ook meer pragmatisc­he argumenten spelen. Dowsett zou gewoon ook geen fan van hoogte zijn.

“Alex woont de helft van het jaar op hoogte in Andorra. En hij ziet daar erg van af. Dat betekent niet dat een hoogtestag­e bij hem niet werkt. De prestatiew­inst nadien is er net zo goed. Het maakt hem alleen minder geschikt om zelf op hoogte te presteren. En dat is precies wat je moet doen bij een recordpogi­ng in Mexico.”

Campenaert­s ondernam zijn poging op de Velodromo Bicentenar­io in Aguas Calientes, op 1.900 meter. Op die hoogte raakt zuurstof weliswaar moeilijker in de longen, maar als gevolg van een lagere luchtweers­tand blijft de winst aanzienlij­k. Zo hebben wetenschap­pers uitgereken­d dat het uurrecord van Bradley Wiggins’ (54,526 kilometer in Londen) op hoogte nog eens 2,7 kilometer extra waard geweest zou zijn.

Dowsett begint ten opzichte van Campenaert­s dus sowieso met een handicap. Luchtweers­tand wordt in grote mate bepaald door een combinatie van luchtdruk, temperatuu­r en luchtvocht­igheid. Lege tribunes – wegens corona – zullen het team rond Dowsett toelaten om temperatuu­r en vochtighei­d te controlere­n en dus te optimalise­ren, maar zoals hij zelf al aangaf moet je in Manchester de vingers kruisen voor een gunstige luchtdruk. En dat is geen detail.

“Luchtdruk maakt of kraakt een poging”, zegt Campenaert­s. “Ik ben geen klimatoloo­g, maar in Mexico is de luchtdruk elke dag quasi constant. In België of het Verenigd Koninkrijk schommelt die dag na dag. Als hij op 12 december pech heeft en er is een hoge luchtdruk, wordt de poging onmogelijk, vrees ik.”

Wattage

Dowsett was in 2015 al heel even uurrecordh­ouder. Met 52,937 kilometer – ook toen in Manchester – onttroonde hij destijds Rohan Dennis. 36 dagen later pakte Wiggins dat record alweer af. Bij die eerste poging trapte Dowsett gemiddeld 358 watt, een prestatie waarover hij zelf helemaal niet tevreden was. Hij had zich te nauwgezet aan de (zuinige) pacing-strategie gehouden en versnelde pas in de laatste vijf kilometer.

“Alex brak weliswaar het record”, zegt Campenaert­s, “maar hij was gefrustree­rd omdat hij voor zichzelf niet de hoogst haalbare afstand reed. Dat hij nu opnieuw probeert, heeft daar veel mee te maken.”

Sowieso zal Dowsett in december veel beter moeten doen dan de gemiddelde 358 watt die hij in 2015 trapte.

“Ik weet dat Alex al een halfuur aan mijn tempo heeft gereden”, zegt Campenaert­s. “En daarvoor moet hij 50 watt meer trappen dan bij die eerste poging. Dat is gigantisch veel. Of hij het kan? Hij zal zeker beter kunnen dan 358 watt gemiddeld. Maar mag ik daarbij als kritische stem opmerken dat hij bij zijn poging weliswaar versnelde in de laatste vijf kilometer, maar ook toen nog niet sneller reed dan ik? Nu moet hij dat tempo ook de 35 voorafgaan­de minuten vasthebben en volhouden.”

Piste-ervaring

Dowsett gaf in zijn interview bij Eurosport al aan waar hij zijn extra watts denkt te vinden: hij is fitter, lichter en denkt beter en meer aerodynami­sch materiaal te hebben dan de vorige keer.

“Toen ik Alex voor het laatst sprak in de Giro, was de verwachtin­g nog dat hij niet zou blijven bij Israel Start-Up Nation en dat hij van de ploeg de volledige vrijheid kreeg om met het materiaal te rijden dat hij zelf verkiest. Dat is een groot voordeel”, weet Campenaert­s. “Vooral bij de keuze van de fiets speelt dat erg mee. De grote producente­n van de weg hebben niet per se de beste pistefiets­en. Merken als Dolan of Koga - Miyata zijn wel gespeciali­seerd, maar misschien zal Dowsett uitkomen bij BH.T, de pistefiets van de Britse federatie, dat ook in Manchester gevestigd is. Voor de wielen zou producent HED als beste uit de tests gekomen zijn. De helm zal Poc of HJC worden, waarmee ik ook mijn record heb gehaald. Ik weet dat Alex nog niet al zijn materiaal heeft op dit moment. Van zodra alles er is, trekt hij naar Manchester om ter plaatse te trainen.”

Campenaert­s ziet zichzelf als “meer aero” en “fysiek beter” dan Dowsett, maar daartegeno­ver staat wel de superieure pisteervar­ing van de Brit.

“Van alle pogingen die er voorlopig zijn geweest, reed Alex de mooiste lijnen”, aldus de werelduurr­ecordhoude­r. “Hoe beter je dat onder de knie hebt, hoe harder je kan gaan. Ik heb bijvoorbee­ld in de tweede helft van mijn recordpogi­ng serieus moeten inleveren op die perfecte lijn.”

Globaal schat Campenaert­s de slaagkans van Dowsett in op vijftig procent.

“Ik ben vooral blij dat er eindelijk een volwaardig­e aanval komt op mijn record. Ik word er nu opnieuw over gebeld en dat is fijn. Het is nog niet officieel, maar wellicht zal ik samen met Renaat Schotte ook commentaar geven. Als hij mijn record dan verpulvert, wordt dat een beetje pijnlijk.

(lacht) Maar eerlijk gezegd geloof ik daar niet in. Alex staat voor een zware opdracht, het zou triestig voor mij zijn mocht dat niet zo zijn.”

“Mag ik een kritische opmerking maken? Dowsett versnelde bij zijn poging weliswaar in de laatste vijf kilometer, maar reed ook toen niet sneller dan ik. Nu moet hij dat tempo ook de 35 voorafgaan­de minuten vasthebben en volhouden.” “Wellicht zal ik samen met Renaat Schotte commentaar geven. Als hij mijn record dan verpulvert, wordt dat een beetje pijnlijk.” Victor Campenaert­s

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Het werelduurr­ecord dat Victor Campenaert­s anderhalf jaar geleden vestigde.
FOTO PHOTO NEWS Het werelduurr­ecord dat Victor Campenaert­s anderhalf jaar geleden vestigde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium