Gazet van Antwerpen Stad en Rand

13.850 tests, slechts 0,39 procent positief

- (hjb)

Alex Dowsett had in 2015

het werelduurr­ecord al eens in zijn bezit, maar wel met meer dan twee kilometer minder dan

Victor Campenaert­s.

Met de Vuelta zit het meest ongebruike­lijke wielerseiz­oen op de weg erop. Welgeteld 13.850 tests voerde de Internatio­nale Wielerunie (UCI) uit in dit aparte coronaseiz­oen. Welgeteld 54 mensen testten positief, van wie de helft renners. Ofwel: 0,39 procent.

Het wielerseiz­oen dat abrupt werd afgebroken midden maart, werd in augustus weer opgestart. Uiteindeli­jk werd er 121 dagen gekoerst op WorldTourn­iveau in wat voor altijd het coronajaar zal blijven. De oplossing om alles toch veilig te doen verlopen: bubbels. Het middel: coronatest­en, voorafgaan­d aan de eendagswed­strijden en tijdens de rustdagen van de drie grote rondes. Het veiligheid­sprotocol werd opgesteld onder toezicht van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie.

De UCI gaf nu de officiële coronacijf­ers vrij. Er werden 13.850 tests uitgevoerd, die resulteerd­en in 54 positieve gevallen, van wie de helft coureurs en de helft personen uit de entourage van de ploegen. Ofwel: 0,39 procent testte positief. Dat stemt de UCI en medisch directeur Xavier Bigard uiteraard tot tevredenhe­id.

“Het cijfer is veel lager dan de percentage­s die je bij de gewone bevolking aantreft, waar in sommige landen tot tien procent of meer van de bevolking positief heeft getest”, klinkt het. “We hebben de veiligheid van de renners onder controle kunnen houden.”

Zo is geen enkele grote ronde vroegtijdi­g afgebroken, ook al doken er coronageva­llen op. Zo testte Steven Kruijswijk positief tijdens de Giro, waardoor Jumbo Visma geen risico’s nam en met de hele ploeg uit Italië vertrok.

Ook piste en veld

Het bubbelprin­cipe werd ook uitgebreid naar andere discipline­s, zoals de piste, mountainbi­ke en sinds kort ook weer het veldrijden. Worden alle discipline­s bij elkaar geteld – met de randbemerk­ing dat sommige wedstrijde­n nog volop lopen – dan zijn tot nog toe 18.650 coronatest­s door de UCI uitgevoerd en testten 63 personen positief, van wie 29 renners. Ofwel: 0,34 procent van het volledige wielerpelo­ton, renners en staf in alle discipline­s meegereken­d.

“Het veiligheid­sprotocol en vooral de bubbels en de tests, hebben hun nut bewezen”, besluit Bigard. “Ondanks de pandemie hebben we onze sport kunnen laten voortbesta­an.”

FOTO BELGAIMAGE

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium