Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuw in Stabroek: een 3D-zebrapad

Optische illusie doet auto’s afremmen

-

Het zebrapad aan het kruispunt van de Papenweg en de Abtsdreef doet auto’s spontaan afremmen. Dat komt omdat het een driedimens­ionaal zebrapad is. Optisch bedrog geeft chauffeurs de indruk dat het zebrapad verhoogd is.

“We krijgen veel klachten over te hoge snelheid in de Abtsdreef. Uit verschille­nde snelheidsc­ontroles bleken de klachten meer dan gegrond. Er werden topsnelhed­en tot 113 km/u opgetekend, waar de maximumsne­lheid beperkt is tot 50 km/u. Infrastruc­turele maatregele­n voor de zwakke weggebruik­ers waren dus dringend nodig”, zegt Stabroeks mobiliteit­sschepen Sarah Demartelae­re (N-VA).

“Het zebrapad aan de Papenweg wordt veel gebruikt door mensen van de wijk die in de Abtsdreef de bus willen nemen, of die daar het fietspad gebruiken. Het probleem werd onder meer besproken in de mobiliteit­scommissie en zo groeide het idee voor het aanleggen van een driedimens­ionaal zebrapad. Op enkele plaatsen in ons land ligger er al, maar in deze regio is Stabroek koptrekker”, voegt Demartelae­re er nog aan toe. Een 3D-zebrapad zorgt door een aangepaste markering in verschille­nde kleuren voor een optische driedimens­ionale illusie voor het aankomend verkeer. Voor chauffeurs lijkt het alsof het zebrapad op een verhoogje ligt of boven de rijbaan zweeft. Deze ingreep verhoogt de zichtbaarh­eid van oversteken­de voetganger­s en fietsers. Dit is het eerste 3D-zebrapad in de gemeente.

Duurder

Schepen Liesbeth Bardyn (CD&V): “Je mag deze 3D-zebrapaden niet overal plaatsen. Dat mag bijvoorbee­ld niet in bochten of bij ingewikkel­de verkeerssi­tuaties. Dit soort zebrapad is duurder dan een gewoon. Om en bij de duizend euro is niet weinig, maar als investerin­g naar meer verkeersve­iligheid moet dat kunnen.”

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Het zebrapad lijkt hoger te liggen, en remt zo auto’s af.
FOTO ERIK VANDEWALLE Het zebrapad lijkt hoger te liggen, en remt zo auto’s af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium