Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We willen de wachtlijst­en in de zorg wegwerken”

OLO en Rotonde smelten in 2022 samen tot organisati­e met duizend werknemers

- JAN BRYS

OLO en Rotonde gaan fuseren. De twee aanbieders van zorg voor mensen met een beperking versmelten op 1 januari 2022 tot OLO-Rotonde vzw. De organisati­e beheert dan een jaarbudget van 50 miljoen euro en stelt duizend mensen te werk.

“Drie jaar geleden staken we de hoofden bij elkaar en kwamen we al tot de realisatie van een gemeenscha­ppelijke voordeur. We richtten het OLO-Rotonde-onthaalcen­trum op boven de bibliothee­k in het centrum van Brasschaat. Een vervolg was de oprichting van het Huis van het Kind. We merkten meer en meer dat we een gelijklope­nde visie op zorg hebben. Gezien de besparing op de werkingsmi­ddelen door de overheid, besloten we nog een stap verder te gaan”, legt OLO-directeur Jean-Pierre Van Baelen uit.

Ook voor bejaarden

“We willen in eerste instantie iedere vraag kunnen beantwoord­en. Door samen verder te gaan, maken we een aantal van onze diensten efficiënte­r. Boekhoudin­g, logistiek, technische dienst en zo meer komen op één locatie. Als we onze budgetten optellen, kom je op 50 miljoen euro per jaar. Door een grotere efficiënti­e kunnen we de infrastruc­tuur verbeteren zonder in te boeten aan aandacht voor de zorg. Aan het Sterrenhui­s in Brasschaat en De Vluchtheuv­el in Stabroek is er werk”, gaat directeur Eric Avonts van Rotonde verder.

OLO en Rotonde tellen samen ongeveer duizend medewerker­s die meer dan vierduizen­d cliënten in heel de provincie Antwerpen bedienen. Het personeel neemt zijn rechten mee en het is niét de bedoeling mensen te laten vertrekken. Het personeels­bestand zal in de toekomst nog groeien. Jean-Pierre Van Baelen:

“Want we gaan ons zorgaanbod nog uitbreiden. We willen ons ook op bejaarden richten. Ik denk dan aan kleinschal­ige zorg. Als er één ding is dat de coronacris­is ons heeft geleerd, dan is het toch wel dat kleinschal­igheid is aangewezen. We willen grootschal­ig zijn in beheer, maar kleinschal­ig in de zorg. Met deze fusie hopen we ook de wachtlijst­en in de zorg te kunnen verkleinen”, voegt Jean-Pierre Van Baelen eraan toe.

“Innovatie is een belangrijk aspect in deze fusie. Bij het renoveren van de infrastruc­tuur moeten we ons laten leiden door de maatschapp­elijke noodzaak. Een grotere differenti­atie dringt zich zeker op. We gaan ook meer inzetten op buurtvervl­echting”, zegt Eric Avonts nog.

Jean-Pierre Van Baelen Directeur OLO “We willen grootschal­ig zijn in beheer, maar kleinschal­ig in de zorg.”

 ?? FOTO JAN BRYS ?? Een groepsfoto van deelnemers aan één van de inclusieve wandelinge­n van OLO Brasschaat.
FOTO JAN BRYS Een groepsfoto van deelnemers aan één van de inclusieve wandelinge­n van OLO Brasschaat.
 ?? FOTO JAN BRYS ?? Eric Avonts van Rotonde en Jean-Pierre Van Baelen van OLO.
FOTO JAN BRYS Eric Avonts van Rotonde en Jean-Pierre Van Baelen van OLO.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium