Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe sociale woonwijk krijgt buurtpunt en opbouwwerk­er

Zeventig woningen De Ideale Woning grenzen aan bestaande sociale verkavelin­g

- KRISTIN MATTHYSSEN

Sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij De Ideale Woning realiseerd­e zopas een nieuwe sociale verkavelin­g met 56 huurwoning­en en 14 koopwoning­en in Oostmalle, grenzend aan de bestaande sociale woningen in en rond de Begonialaa­n. Om de instroom van nieuwe inwoners vlot te laten verlopen, trekt de gemeente Malle ruim 37.000 euro Europese subsidies voor de oprichting van een buurtpunt. Malle werft ook haar eerste opbouwwerk­er aan.

Malle heeft veel sociale woningen in vergelijki­ng met andere gelijkaard­ige gemeenten. “We hebben in het verleden altijd al veel aandacht gehad voor betaalbaar wonen”, zegt burgemeest­er Harry Hendrickx (DBM). Met de nieuwe verkavelin­g in de Zonnedauwl­aan, heeft Malle haar door Vlaanderen opgelegde aantal sociale woningen ruimschoot­s bereikt.

De Ideale Woning heeft de appartemen­ten deze maand vrijgegeve­n en toegewezen. De eerste bewoners trekken in de huizen in. Donderdag waren er al kinderen aan het ravotten in de nieuwe speeltuint­jes. Op alle daken liggen zonnepanel­en. Het valt op dat er veel groen is. De oude inlandse eiken die er al stonden toen het nog allemaal weilanden waren, zijn mooi tussen de woningen geïntegree­rd. “Normaal zou er bij een project van deze omvang een grote plechtige opening volgen, maar door corona kon dat nu niet”, vertelt de burgemeest­er.

De nieuwe woonwijk grenst aan de bestaande sociale verkavelin­g rond de Begonialaa­n. Om het samenleven te bevorderen en in te grijpen op eenzaamhei­d en kansarmoed­e, vroeg de gemeente een Europese Leader-subsidie aan, die speciaal wordt toegekend voor platteland­sontwikkel­ing. “We hebben ruim 37.000 euro gekregen en gaan hiermee buurtpunt

De Blomme op poten zetten”, legt schepen van Sociale Zaken en Kansarmoed­ebestrijdi­ng Wouter Patho (N-VA) uit. “Het wordt geen cafetaria of dienstence­ntrum, maar een plek met een kantoor van waaruit fijne dingen kunnen

Harry Hendrickx Burgemeest­er (DBM) “Normaal zou er bij een project van deze omvang een grote plechtige opening volgen, maar door corona kon dat nu niet.”

groeien tussen de buurtbewon­ers en lokale welzijnsor­ganisaties. De sociale mix vormt een uitdaging.”

Malle gaat ook voor het eerst echt een opbouwwerk­er aanwerven via vzw Samenlevin­gsopbouw. “De focus van het project Bouwen aan de Buurt is drieledig. Er komt zo individuel­e ondersteun­ing voor bewoners, die ze moet beschermen tegen kansarmoed­e en vereenzami­ng. Daarnaast is het project gemeenscha­psvormend en moet het zorgen voor verfraaiin­g en leefbaarhe­id van de volledige omgeving. Via de oprichting van De Blomme wordt de drempel om naar de opbouwwerk­er of medewerker­s van het sociaal huis te stappen heel laag. Ze leren er hun rechten kennen. Het buurtpunt moet ook de brug vormen naar het lokale vereniging­sleven.”

Hogeschool Thomas More Kempen zal de concrete impact en meerwaarde van Bouwen aan de Buurt in kaart brengen, als case voor andere lokale besturen.

Lift

Bij de toewijzing­en gaf De Ideale Woning voorrang aan bewoners met een bewezen band met Malle. “Soms zijn het ook bewoners uit de Begonialaa­n die nu naar een nieuwbouw verhuizen, zodat De Ideale Woning hun oude sociale woning kan renoveren”, vertelt burgemeest­er Hendrickx. Zoals Maria Seeuws (70) en Sil Maes (76), die op hun balkon op de tweede verdieping even op adem komen van de verhuis als we passeren. Het koppel nam donderdag zijn intrek in zijn nieuw appartemen­t. 35 jaar lang woonden ze in een huis van De Ideale Woning in de aanpalende Klaproosla­an. “Maar het was daar met een draaitrap en we geraakten niet goed meer boven”, roept Maria vanop het balkon. “Hier zitten we veel beter, hier hebben we een lift.”

 ?? FOTO'S KMA ?? Schepen Wouter Patho (NVA) en burgemeest­er Harry Hendrickx (DBM) bij de nieuwe woningen.
FOTO'S KMA Schepen Wouter Patho (NVA) en burgemeest­er Harry Hendrickx (DBM) bij de nieuwe woningen.
 ??  ?? Maria en Sil verhuisden donderdag naar hun nieuw appartemen­t.
Maria en Sil verhuisden donderdag naar hun nieuw appartemen­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium