Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kinderen met autisme hebben ook talenten om mee te schitteren”

Ervaringsd­eskundige en mama van vier Kathleen Rul richt ‘Puzzelster­ren’ op voor kinderen met leerachter­stand

- ERIK VANDEWALLE 0473.32.67.20, kathleen.rul@telenet.be

Kathleen Rul is mama van vier dochters. Twee van hen hebben aan autisme. Als geschoolde ervaringsd­eskundige start Kathleen Puzzelster­ren, een praktijk om ouders en kinderen met leer- en ontwikkeli­ngsstoorni­ssen te begeleiden.

Veel kinderen zijn blij met deze extra week herfstvaka­ntie. De 10jarige Estée niet. Zij reageert droevig. “Dat komt omdat ze haar vriendjes mist. Bij veranderin­gen en onduidelij­kheden ontstaan kortsluiti­ngen in haar hoofd, omdat de vaste structuren en routines wegvallen. En dat is precies wat kinderen met autisme nodig hebben”, legt Kathleen Rul uit.

Zij kan het weten, want twee van haar vier dochters kampen met dat probleem. De coronacris­is en de lockdownpe­riodes waarbij ook de ouders moesten en moeten thuiswerke­n, zorgen voor opgehoopte spanningen. Estée volgt les in het buitengewo­on onderwijs en kampt ook met een algemene ontwikkeli­ngsachters­tand.

Boosheid wordt woede

Bij oudere zus Lisa werd op 14jarige leeftijd MCDD vastgestel­d. Dat is een stoornis gelinkt aan autisme, waarbij de sturing van eigen emoties en gedachten het grootste probleem is. Boosheid kan leiden tot extreme woede, angst en stress monden uit in paniekaanv­allen, die in extreme stressmome­nten kunnen leiden tot het uitvallen van sommige lichamelij­ke functies. “Ondertusse­n is Lisa 20 en heeft ze al veel vooruitgan­g geboekt. Dankzij aangepaste begeleidin­g en blijvende steun van ons, familie en vrienden, bouwde ze een sociaal netwerk uit, leerde ze omgaan met haar beperkinge­n en spreekt ze af met vrienden en vriendinne­n. Het evenwicht bewaren tussen wat ze mentaal aankan en de zaken die haar stresseren, blijft een moeilijke oefening”, weet Kathleen Rul. In heel het opvoedings­proces bleken profession­ele hulp en begeleidin­g voor haar en haar gezin heel erg belangrijk.

Gewapend met een pak ervaring, uit persoonlij­ke interesse en om autisme in zijn vele geledingen nog beter te begrijpen, schoolde Kathleen zich eerst om tot autismecoa­ch en daarna ook tot kinder- en jongerenco­ach. Dat ze als lerares werkte in het reguliere en buitengewo­on onderwijs, ervaringen had met hulpcentra en hulpverlen­ers en inzicht heeft in de complexe administra­tie, gaf haar al een stevige basis.

“Het logo is een ‘sterrenmei­sje’ en werd getekend door dochter Estée. Het leek of ze haar eigen portret had getekend: een vrolijk meisje met een punthoofd, gevormd door sterren. Bij mensen met autisme is de infoverwer­king in de hersenen verstoord of vertraagd. Daarom hebben ze meer puzzeltijd nodig in hun hoofd om te weten wat ze moeten doen. Daarnaast beschikken ze net als iedereen over talenten waarmee ze kunnen schitteren als sterren. Een beter logo kon ik me niet indenken”, zegt Kathleen Rul.

Naast persoonlij­ke begeleidin­g als lerares, wegwerken van achterstan­den en aandacht voor eventuele leerstoorn­issen heeft Kathleen Rul ook veel expertise bij planning, organisati­e en administra­tie. “Aanvragen van tussenkoms­ten, zoeken naar opvang in gespeciali­seerde centra, kortom de hele administra­tie die nodig is in de zorgsector, is een doolhof. Hier kan ik ouders bijstaan om hun weg te vinden in dat administra­tieve labyrint.”

In woonzorgce­ntrum Verbert-Verrijdt is donderdagm­iddag Louis Wouters overleden. De legendaris­che atletiek- en gymnastiek­trainer, die tot ver buiten de sportarena bekendheid geniet, werd 95 jaar oud.

Louis Wouters werkte 27 jaar als telegrafis­t bij de toenmalige RTT, maar ging later aan de slag in het boekhoudka­ntoor van zijn broer in de wijk Deuzeld. Meer nog dan voor cijfers en bijna even fel als voor zijn echtgenote en vier kinderen, klopte Louis’ hart voor de sport. Hij sloot zich als jonge atleet aan bij OLSE Merksem, maar richtte in 1971 de Schotense Atletiekve­reniging op.

Huidig voorzitter van die SAV Marc Persoons komt superlatie­ven tekort om zijn waardering voor de clubsticht­er uit te drukken. “Hij was een monument en ook erg geliefd”, vertelt Marc. “Lopen is naast gymnastiek altijd zijn favoriete sport geweest, maar zijn grote verdienste­n liggen op het vlak van de begeleidin­g van jonge sporters. Als je weet dat de gemeente haar nieuwe atletiekpi­ste in 2011 al naar Louis Wouters heeft genoemd, zegt dat genoeg over het belang van deze pionier.”

Turnkring

Louis Wouters was altijd te vinden in het park, waar hij tot hoge leeftijd training gaf aan jonge en minder jonge atleten op ‘zijn’ tartanpist­e. Maar ook bij de op één na oudste Schotense sportveren­iging turnkring Sint-Jozef, droegen ze Wouters op handen.

“In 1957 was hij mee betrokken bij de doorstart van onze vereniging, die precies honderd jaar bestaat”, zegt penningmee­ster en trainer Paul Schoenmaek­ers. “Als hoofdleide­r, secretaris, organisato­r van feesten en wedstrijde­n bracht hij Sint-Jozef mee tot bloei in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw.”

Herman Wouters zoon “Jammer dat door corona de uitvaart niet in een volle Sint-Cordulaker­k zal plaatsvind­en. Vader kende zoveel mensen. Zo’n afscheid had hij wel verdiend.”

Tot enkele jaren geleden gaf Louis Wouters, die het sporten niet kon laten, nog actief turnles aan de dames van OKRA SintCordul­a. “De jongste jaren lieten zijn knieën dat niet meer toe”, zegt Herman Wouters, één van zijn zonen. “Het laatste jaar was hij nog gelukkig in WZC Verbert-Verrijdt, al leek hij de laatste maanden wat uit te doven. Toch komt zijn overlijden nog onverwacht. Door de Covid-regels ben ik de laatste van de kinderen die hem enkele dagen geleden nog levend heb kunnen ontmoeten. Jammer dat eveneens door corona de uitvaartpl­echtigheid niet in een volle Sint-Cordulaker­k zal kunnen plaatsvind­en. Vader kende zó veel mensen. Zo’n afscheid had hij wel verdiend.”

 ?? FOTO'S ERIK VANDEWALLE/RR ?? Kathleen Rul met dochter Estée (10). Zij tekende het logo.
FOTO'S ERIK VANDEWALLE/RR Kathleen Rul met dochter Estée (10). Zij tekende het logo.
 ??  ??
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Wijlen Louis Wouters met enkele jonge talenten op de naar hem genoemde atletiekpi­ste in het park.
FOTO JAN AUMAN Wijlen Louis Wouters met enkele jonge talenten op de naar hem genoemde atletiekpi­ste in het park.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium