Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ontwikkela­ar verdedigt prijs en verkoopstr­ategie

Betaalbare woningen kosten nog altijd 400.000 euro

- (kma)

De gemeentera­ad keurde Tuimelaar goed als nieuwe naam voor de zijstraat van de Kattenberg in Halle waar projectont­wikkelaar Beer Wonen twaalf huizen optrekt. De oppositie vindt het een flop dat slechts één van de drie huizen voor betaalbaar wonen verkocht is, maar de ontwikkela­ar zelf relativeer­t dit sterk.

Voor jonge Zoerselaar­s is een betaalbare woning kopen in eigen gemeente geen evidentie. Zoersel behoort tot de vijf duurste gemeenten in de provincie Antwerpen. De gemiddelde prijs steeg er het voorbije jaar zelfs met 5,3%. Daarom doet de gemeente samen met Igean inspanning­en om ‘betaalbare woningen’ aan te bieden aan haar inwoners.

Eén van die projecten ligt in de doodlopend­e straat Tuimelaar – genoemd naar het lokaal bier – bij de Kattenberg in Halle. Projectont­wikkelaar Beer Wonen uit Boutersem bouwt daar twaalf woningen. Op vraag van de gemeente worden er drie ‘betaalbare woningen’ verkocht. Dit betekent dat de gronden aan 80% van de marktwaard­e worden vermarkt. De woningen hebben dezelfde afwerkings­graad als in de rest van de straat, maar zijn iets kleiner. Omdat de prijzen inclusief btw nog tegen de 400.000 euro aanschurke­n, haakten de kandidaten die zich na de infoavond inschreven, af. Ze moeten aan bepaalde maximum-inkomensvo­orwaarden voldoen - weliswaar minder streng dan bij een sociale woning – en een bewezen band met Zoersel hebben.

CD&V en H-eerlijk Zoersel vinden die vraagprijs sowieso geen betaalbaar wonen meer. Ze polsten nog eens naar de verkoop. “Igean heeft de woningen opnieuw aangeboden, maar er waren geen kandidaten. De ontwikkela­ar gaat nu zelf de verkoop doen”, zegt schepen Marc De Cordt (Groen). “Hij zou nu toch al een woning verkocht hebben.”

Volgens Beer Wonen is het project zeker geen flop. “De infoavond gebeurde in maart. Kort daarna ging het land in lockdown. Corona was de spelbreker, niet de prijs”, zegt Stijn De Beer. “De woningen beginnen vanaf 310.000 euro. Hier moet inderdaad 21% btw op de constructi­e worden bijgeteld, maar dat is altijd bij nieuwbouw. Bovendien gaat het om ben-woningen met zonnepanel­en. Van een van de woningen is de compromis onderteken­d, een ander is in optie en voor de derde hebben we ook een kandidaat.”

In De Blokskens in Halle gaat Zoersel nog vijf woningen laten bouwen, waarvan er vier ook via betaalbaar wonen worden toegewezen aan huizenjage­rs met een band met Zoersel. Verwacht wordt dat die iets goedkoper gaan zijn, omdat de grond van de gemeente is. Op voorzet van het buurtcomit­é en de cultuurraa­d krijgt deze nieuwe straat de naam Blokskense­rf.

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? De nieuwe woningen in de Tuimelaar, zoals de zijstraat van de Kattenberg nu officieel zal heten, zijn nog in aanbouw.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN De nieuwe woningen in de Tuimelaar, zoals de zijstraat van de Kattenberg nu officieel zal heten, zijn nog in aanbouw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium