Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Studenten organisere­n straatfees­t met ‘opdrachten­box’ in Lakborslei

Corona houdt zes jongeren niet weg van eindwerk om diploma te halen

- JAN AUMAN

Dankzij studenten van de AP Hogeschool beleefden bewoners van de Lakborslei 11 november als een echte feestdag. De zes jongeren slaagden erin om een straatfees­t te organisere­n met dans, een kookopdrac­ht en creativite­it. Centraal element: de opdrachten­box. Van deelneemst­er Chris Gomes krijgen Sacha Symons en co alvast 8 op 10.

Sacha Symons (32), Lothar Vandevelde (31), Tine Van Boxem (23), Maarten Dils (22), Ashley Kabongo (22) en Essma Aoulad-L'Arbi (23) hopen in januari hun diploma sociaal-cultureel werk in ontvangst te kunnen nemen. Dat hangt onder meer af van het welslagen van hun eindprojec­t.

“We wilden in Deurne-Noord een bruisend straatfees­t organisere­n, maar daar stak corona een stokje voor”, vertelt Sacha. “Bij onze verkenning van de Van Heetveldel­ei en omgeving was ons opgevallen dat er veel kwetsbare jonge gezinnen wonen die het nu dubbel moeilijk hebben. Eenzaamhei­d loert echt wel om de hoek in vele huizen.”

Maar hoe breng je mensen samen wanneer die eigenlijk in hun kot moeten zitten? “We verzonnen een concept met vijf opdrachten die elk van onze acht deelnemend­e gezinnen in verschille­nde straten elk in in hun bubbel tot een goed einde moesten brengen”, onthult Lothar het recept voor een dag vol ludieke activiteit­en. “Zelf een cake bakken, T-shirts of kleedjes maken, de cake mooi versieren, vragen van een buurtquiz oplossen en natuurlijk samen de ‘Jerusalema’ dansen. Voor het spel- en werkmateri­aal zorgden wij. We vroegen de deelnemend­e gezinnen, maar ook andere buurtbewon­ers aan te sluiten bij onze Lakbors-Whatsappgr­oep. Hierop werden de vordering van de deelnemers getoond en becommenta­rieerd.”

Verbondenh­eid

De studenten voorzagen de deelnemers van ‘opdrachten­boxen’ vol knutsel-, voedings- en ander materiaal, maar moesten die zelf zelf zien te vullen. “Gelukkig kregen we dankzij steun van frituur De Markt in Merksem, Steunpunt Tewerkstel­ling en de gulle mama van Sacha heel wat bij elkaar”, toont Ashley één van de goed gevulde dozen. “Met onze zoektocht wilden we de bewoners toch ook even uit hun huis lokken en zich verbonden laten voelen met de rest van de wijk.”

De combinatie van sociale media en de vindingrij­kheid van deze studenten leverden in vele huiskamers in Deurne-Noord plezante taferelen op, waarvan ook elders in de buurt meegenoten werd. Chris Gomes, mama van vier, beleefde alvast een fijn Lakborsfee­st met haar gezin. De studenten hopen dat de buurtbewon­ers elkaar hoe dan ook wat beter hebben leren kennen en natuurlijk ook dat zijzelf straks hun diploma krijgen, zonder verdere opdrachten.

 ?? FOTO JAA ?? Studente Ashley overhandig­t een goed gevulde opdrachten­doos aan Chris Gomes en haar dochters.
FOTO JAA Studente Ashley overhandig­t een goed gevulde opdrachten­doos aan Chris Gomes en haar dochters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium