Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zuurstof toegediend op parking

Ziekenhuiz­en smeken om nationale lockdown

- TOMMY HUYGHEBAER­T

De dramatisch­e beelden van overvolle ziekenhuiz­en in Italië zijn terug. Een ziekenhuis in Napels beademt zelfs de patiënten in hun auto op de parking voor de spoedopnam­e, omdat ze geen bedden meer over hebben. “We vragen een nationale lockdown, of het zorgsystee­m stort in”, schreeuwen de dokters. De burgemeest­er van Palermo vreest een onoverkome­lijk bloedbad.

“De gezondheid­scrisis in Napels loopt uit de hand”, zei Italiaans minister van Buitenland­se Zaken Luigi Di Maio donderdag. Voor Di Maio is de maat vol nadat hij op internet een video zag van een vermoedeli­jke coronapati­ënt die stierf op het toilet van een overvol ziekenhuis in Napels. De man met coronasymp­tomen zou door de drukte geen medische hulp hebben gekregen. Maar het zijn niet de enige schokkende beelden die uit de op twee na grootste stad van Italië komen. Zo staan ambulances en gewone auto’s aan te schuiven aan de ingang van de spoeddiens­t van het Cotugno-ziekenhuis in de havenstad. Verpleegku­ndigen en dokters dienen buiten de eerste zorgen toe. Sommige patiënten worden zelfs al beademd terwijl ze nog in hun voertuig zitten te wachten op een plaatsje in het ziekenhuis.

Bloedbad onvermijde­lijk

Veel politici en dokters vrezen dat we de komende dagen uit nog veel meer Italiaanse steden en gemeenten dit soort beelden zullen krijgen. De kaap van een miljoen besmetting­en (waarvan de helft in de laatste 19 dagen!) is overschred­en, er zijn om en bij de 43.000 doden geteld en 52% van alle Italiaanse ziekenhuis­bedden is momenteel ingenomen door coronapati­ënten. Met gemiddeld 726 besmetting­en per 100.000 inwoners in de laatste veertien dagen scoort Italië nog lang niet zo slecht als landen als Tsjechië (1.331), Luxemburg (1.311), Liechtenst­ein (1.128), België (1.060) en

Frankrijk (940), maar het aantal besmetting­en zit er zo in de lift dat het cijfer wellicht snel omhoog gaat.

De pandemie slaat nu in de hele laars van Europa toe. Een groot deel van het zuiden van Italië, dat relatief ongeschond­en uit de eerste golf kwam die voornameli­jk het noorden trof, is nu rode zone. Dat terwijl er amper goede medische voorzienin­gen zijn. “De situatie in het noorden is misschien niet optimaal, maar het zuiden is in vergelijki­ng met het noorden echt een woestenij”, vertelt het hoofd van de artsenvakb­ond ANAAO-ASSOMED. De burgemeest­er van Palermo op Sicilië vreest dat een bloedbad in het armere zuiden van Italië onvermijde­lijk is.

99% ziekenhuis­bedden gevuld

Maar het is niet alleen het zuiden dat getroffen is. Ook boven de Po is het weer alle hens aan dek. “Wat we nu meemaken is een golf die een beetje anders is. Iets minder hoog en breder dan tijdens de eerste golf, maar we lopen wel het risico dat het aantal patiënten veel hoger zal liggen dan in maart”, zegt Massimo

Puoti, hoofd van de dienst Infectiezi­ekten van het Niguardazi­ekenhuis in Milaan. Om zijn ziekenhuis, het belangrijk­ste van Milaan, te ontlasten, is een bijkomend veldhospit­aal opgericht in het oude congrescen­trum van de stad. In heel de regio Lombardije is 75% van de bedden ingenomen door coronapati­ënten, in Piemonte 92% en volgens persagents­chap Reuters in Zuid-Tirol zelfs 99%. “Ik kan niet zeggen wanneer we de limiet zullen bereiken, maar die dag is niet ver meer”, zegt het hoofd van de intensive careafdeli­ng in het Circolozie­kenhuis in Varese. Het grote probleem is niet alleen genoeg bedden vinden, maar ook geschikte verpleegku­ndigen en artsen. “We vragen een nationale lockdown, of het zorgsystee­m stort in”, schreeuwt de Italiaanse artsenfede­ratie. Zij leggen de schuld van deze nieuwe crisis bij de regering, die de coronamaat­regelen deze zomer te veel loste en nu te lang wachtte, terwijl de cijfers maar bleven stijgen.

 ?? FOTO RR ?? De wachtrij van voertuigen aan het ziekenhuis is zo lang, dat verpleegku­ndigen buiten al de eerste zorgen toedienen.
FOTO RR De wachtrij van voertuigen aan het ziekenhuis is zo lang, dat verpleegku­ndigen buiten al de eerste zorgen toedienen.
 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium