Gazet van Antwerpen Stad en Rand

NewB laat klanten zelf hun rekeningko­sten bepalen

- RUBEN MOOIJMAN

Bij zijn commerciël­e start lanceert de coöperatie­ve bank NewB meteen een innovatief concept. Klanten kunnen zelf kiezen hoeveel hun rekening maandelijk­s kost.

Zelf bepalen hoeveel je betaalt voor je zichtreken­ing: het is een opvallend element van de lancerings­fase die de coöperatie­ve bank NewB dinsdag heeft afgetrapt. Een spaarreken­ing is gratis, en voor de zichtreken­ing zijn de maandelijk­se kosten facultatie­f. “Als richtbedra­g hanteren we 2 euro per maand. Daarmee zijn de kosten gedekt”, legt woordvoers­ter Sigrid Gulix uit.

NewB gaat ervan uit dat de coöperante­n begaan zijn met het welslagen van hun bank en er niet op uit zijn haar zakenmodel te ondermijne­n. De achterligg­ende motivatie is dat een zichtreken­ing ook toegankeli­jk moet zijn voor mensen die het niet breed hebben. Wie wel een stevig inkomen heeft, kan meer betalen dan 2 euro.

Uitverkore­n via loting

Omdat de coöperante­n meestal geengageer­de mensen zijn, wordt verwacht dat dit zal lukken. “De coöperante­n doen mee aan ons project omdat ze voorstande­r zijn van een rechtvaard­igere financiële sector. Om ons project te doen slagen, is een zekere mate van eerlijkhei­d nodig.”

En geëngageer­d zijn de coöperante­n zeker. Een kwartier nadat de oproep was gelanceerd, hadden zich al 450 mensen aangemeld, en na twee dagen waren dat er 4.000. Een kleine groep belangstel­lenden wordt via loting uitverkore­n om de spits af te bijten, daarna kunnen wekelijks enkele honderden klanten een rekening openen. Iedereen kan klant worden, op voorwaarde dat hij minstens één coöperatie­f aandeel van 20 euro koopt.

NewB ontstond in de nasleep van de financiële crisis, toen organisati­es uit het middenveld op zoek gingen naar een meer duurzaam model om te bankieren. De bank heeft nu 116.000 coöperatie­ve aandeelhou­ders. NewB doet aan ethisch en duurzaam bankieren. Klanten krijgen de garantie dat met hun geld geen projecten worden gefinancie­rd die schadelijk zijn voor de samenlevin­g of de planeet.

 ?? FOTO BELGA ?? NewB doet aan ethisch en duurzaam bankieren.
FOTO BELGA NewB doet aan ethisch en duurzaam bankieren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium