Gazet van Antwerpen Stad en Rand

WIE KAN JE BIJSTAAN BIJ EEN BEDRIJFSOV­ERDRACHT?

-

Je bedrijf overlaten is een complex proces. Als ondernemer ben je gewend je eigen boontjes te doppen, maar goede raad kan nooit kwaad. Hoe wil jij je voorbereid­en op de overdracht van je bedrijf?

01 Neem je deel aan infosessie­s en opleidinge­n over overname en opvolging?

Een bedrijfsov­erdracht voorbereid­en maakt deel uit van goed bedrijfsbe­heer. Volg daarom een infosessie of opleiding rond dit topic. Daar krijg je al heel wat informatie over een bedrijfsov­erdracht. Voor advies op maat kun je je laten bijstaan door een coach of adviseur.

02 Wat kan een coach voor je doen?

Een ervaren coach neemt geen beslissing­en in jouw plaats, maar helpt wel om je denkproces te structurer­en. Hij helpt je inderdaad bij het formuleren van je persoonlij­ke doelen en het afwegen van alle mogelijkhe­den. Zo kom je tot een betere beslissing. De juiste coach kan je vinden in de expertenda­tabank.

03 Welke experts heb je nodig om de overdracht succesvol af te ronden?

Het overnameco­ntract en de wettelijke aktes moeten volgens de regels van de kunst opgesteld zijn. Daarbij is ondersteun­ing door een advocaat en notaris onmisbaar. Ook voor de fiscale, familiale en persoonlij­ke aspecten van de overname kan je je laten bijstaan door experts in hun vak. 04 Wist je dat er financiële steunmaatr­egelen bestaan voor de voorbereid­ing van een overdracht? Via de kmo-portefeuil­le kun je subsidie krijgen voor het opmaken van een overdracht­splan en voor adviezen over de bedrijfsov­erdracht. De kosten van een coach worden deels terugbetaa­ld, afhankelij­k van de grootte van je ondernemin­g. Ook het Agentschap Innoveren en Ondernemen en zijn partners kunnen je ondersteun­en en begeleiden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium