Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Balie zkt. baas

Elke week gunt misdaadjou­rnalist Joris van der Aa u een blik in de Antwerpse onderwerel­d.

-

Nooit gedacht dat we het in deze kolommen ooit zouden hebben over de gelijkenis­sen tussen de voetbalwer­eld en de Antwerpse advocatuur. Zowel in de advocatuur als in het voetbal wemelt het van de (mannelijke) prima donna’s, herkenbaar aan het overmatig gebruik van brillantin­e, tattoos en verwijfde handtasjes. Maar daar gaat het even niet over.

Zoals voetbalclu­b Racing Genk al na anderhalve maand afscheid moest nemen van coach Jess Thorup, zo moet de Balie van Antwerpen alweer op zoek naar een nieuwe stafhouder. De Kempense advocaat-politicus Tom Hens werd onlangs door zijn confraters verkozen tot stafhouder in de provincie Antwerpen, maar vorige week nam hij plots ontslag. Om persoonlij­ke redenen, zoals men dat noemt als men de roddels en speculatie­s op gang wil brengen. De verklaring die wij het vaakst te horen krijgen, is dat Hens tijdens de verkiezing­sstrijd om het stafhouder­schap is opgebrand als een komeet. En toen het mandaat binnen was, had hij er eigenlijk al niet meer zo’n zin in. Volgens sommigen vroeg hij Trump-gewijs om een hertelling van de stemmen, in de hoop dat hij tóch niet verkozen zou blijken. Of die versie strookt met de werkelijkh­eid, durven we u niet verzekeren. Ze werd ons ingefluist­erd door advocaten, capice?

Volgen anderen is Hens dan weer gillend terug naar Vosselaar gerend na het zien van de tweede aflevering van het Vier-programma Justice For All. De gebroeders Souidi met veel bravoure geld zien inzamelen voor het Kinderkank­erfonds, intussen lurkend aan een carcinogen­e Cohiba: zelfs voor een gezonde Kempenzoon is dat wat veel van het goede. En tot overmaat van ramp ontstond er aan de Bolivarpla­ats een protestbew­eging van vrouwelijk­e advocaten die vonden dat Justice For All vrouwonvri­endelijk was. Te veel testostero­n, te weinig oestrogeen in toga.

De Balie moet dus op zoek naar een nieuwe baas, en dus moeten er nieuwe verkiezing­en komen. Zoals u weet zijn wij onvoorwaar­delijk fan van Omar Souidi. Deze schrijver-acteur vertolkt de rol van Omar Souidi met zoveel inleving dat je bijna zou geloven dat hij écht advocaat is. Dat de jongste der Souidi’s overweegt om zich kandidaat te stellen voor het ambt van stafhouder, kunnen wij alleen maar toejuichen. Zijn campagnevo­orstellen klinken alvast veelbelove­nd: whisky en sigaren in de refter van het justitiepa­leis, een paleisverb­od voor advocaten die zonder stropdas komen werken en het dagelijks livestream­en van alle Souidi-dossiers in de politierec­htbank. Zijn ideetje om de klassieke witte bef te vervangen door een roze exemplaar, is misschien een beetje gedurfd, maar alles went.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium