Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik was na mijn crash 1.000 dagen out. Dan noem ik een maand missen door corona geen opoffering”.

Onbekende Belg eindigde al vijfde in een Wereldbeke­rwedstrijd en ging vooraf door een fysieke hel

- HANS JACOBS

Dit gesprek was eerst gepland aan de voet van een skipiste, maar is coronagewi­js vervangen door een onlinesess­ie. Armand Marchant verliest er zijn goede luim niet bij. “Ik ben hier bij mijn kinesist, hij heeft mij zonet nog wat afgebeuld.”

Vaag zijn nog de littekens op zijn linkerknie te zien, maar in niets meer te vergelijke­n met het – met permissie – gruwelijke beeld van zijn verbrijzel­de knie die letterlijk als een puzzel met heel wat stukjes weer in elkaar moest worden geknutseld. Dat proces duurde drie jaar en zeven operaties. Marchant: “Mijn knie is nog altijd geen 100 procent. Meer nog, ze zal nooit meer 100 procent zijn. Soms reageert ze verrassend en moet ik er rekening mee houden. Soms gedraagt ze zich onvoorspel­baar, is ze grillig.” Hij lacht. “Maar ik begin haar wel steeds beter te kennen, het verschil tussen mijn goede en slechte knie wordt steeds kleiner.”

Een understate­ment. Bij zijn comeback, drie jaar na de val die hem verloren leek te maken voor het skiën, slalomde hij zich dit voorjaar naar de beste en strafste Belgische slalompres­tatie ooit: een vijfde plaats in de WBreuzensl­alom van het Kroatische Zagreb. Een Oostenrijk­se krant greep zijn topprestat­ie aan om haar Oostenrijk­se Jungs goed op hun plaats te zetten, dat een laaglander, uit een land waar geen bergen zijn, beter was dan zij. “Het was een geweldig gevoel om even aan de leiding te staan. Als ik nu op mijn comebackse­izoen terugkijk, geeft dat wel een goed gevoel: Zie je wel, je kan je ook tonen als je uit een land zonder bergen komt. Maar nog veel meer overheerst het gevoel van: Hier sta ik weer, en beter dan ooit. Weinigen geloofden in mijn terugkeer, ikzelf heb ook een paar keer getwijfeld.”

“De volgende stap is meer regelmaat, in plaats van af en toe een uitschiete­r. Die topprestat­ies hebben mij wel geholpen. Toen ik 250ste van de wereld was, durfde ik niet eens naar de besten ter wereld stappen om te vragen of ik kon meetrainen. Nu vragen ze mij: Armand, wil je niet meetrainen? Ze hebben mij geacceptee­rd als een van hen.”

Wielrenner, motorcross­er én schaatser

Net toen hij bij de beste dertig ter wereld stond op de wereldrang­lijst, brak corona het skiseizoen abrupt af, in maart. Hij probeerde eerst nog in Frankrijk te trainen, “maar toen de grenzen dreigden dicht te gaan, ben ik toch maar naar België gekomen.” In volle lockdown kon zijn off-season iets vroeger dan gepland beginnen, in Thimister, bij Luik. Bij wijze van grap liet hij zich in de ouderlijke jacuzzi met zijn skipak en ski’s fotografer­en terwijl hij met zijn dikke skihandsch­oenen aan een ijsje likte. De waarheid was helemaal anders: die ‘wellnessva­kantie’ duurde slechts enkele minuten. De realiteit: trainingsb­eest Marchant bereidde zich haast maniakaal voor op het komende skiseizoen.

“Als ik thuis naar buiten kijk, zie ik mijn prairie. (lacht) Dat is mijn motorcross­terreintje, met een paar heuveltjes.”

Papa Marchant was motorcross­er, zoonlief erfde de microbe. De lockdown bleek ideaal om het motorcross­beest weer in hem los te laten, bij wijze van fysieke voorbereid­ing.

“Die adrenaline, die snelheid, dat bochtenwer­k, de techniek die je probeert te perfection­eren… er zijn veel gelijkenis­sen met skiën. Ik kon alleen niet te veel risico nemen. Het was niet de bedoeling dat ik mij weer zwaar blesseerde.” Zo’n 100 uur zat hij op zijn motor. Naast de tochten van meer dan 200 kilometer met zijn koersfiets. Naast de pistetrain­ingen op zijn pistefiets. Naast zijn loopsessie­s. Naast zijn ijshockey-boots die hij nog eens aantrok om te schaatsen zodra het kon. Naast de uren in het fitnesshon­k. Naast de dagelijks kinésessie voor zijn knie.

“Ik ben haast verslaafd aan sport, ik beschouw mij als een allrounder. Tijdens de lockdown heb ik mij fysiek super kunnen voorbereid­en.”

Week niet eten

Normaal moest hij in de zomer op een Nieuw-Zeelandse gletsjer staan voor de eerste skitrainin­gen, maar dat plan ging niet door. Marchant behielp zich evenwel in Frankrijk, hij heeft

“Toen ik 250ste van de wereld was, durfde ik niet naar de besten ter wereld stappen om te vragen of ik kon meetrainen. Nu vragen ze mij.”

“Mijn droom? Een slalom winnen. Ik was al één keer de beste van de wereld, in één van de twee manches. Ik moet dat alleen een tweede keer herhalen en het is zover.” Armand Marchant

inmiddels vijftig skidagen achter de rug. Al moest hij een tweetal weken geleden een stage onderbreke­n. Door corona, of wat had u gedacht?

“In Tignes liep ik corona op. Koorts had ik niet, ik moest niet hoesten maar had vooral last aan mijn maag. Een week lang kon ik niet eten en voelde ik mij als een vod. Maar ik voel me top nu, dat is helemaal achter de rug.”

Een ‘geluk’ bij een ongeluk: wie corona heeft gehad, kan voor de internatio­nale skifederat­ie acht weken aan coronatest­s ontsnappen.

“Als via een bloedcontr­ole blijkt dat ik genoeg antilicham­en heb, ben ik enkele weken gerust.” Op naar het skiseizoen 20202021. Zijn droom? Zonder verpinken: “Een slalom winnen. Ik was al één keer de beste van de wereld (in één van de twee

manches, red.). Ik moet dat alleen een tweede keer herhalen en het is zover. Vorig jaar kon ik sommige dingen nog niet doen om mijn knie niet te veel te belasten. Dit seizoen kan ik met een gerust hart plankgas geven. En ik begin inmiddels alle slalompist­es te kennen. Mijn ploeg en ik zijn niet meer de Rasta Rockets, de legendaris­che Jamaicaans­e bobsleeplo­eg uit de film Cool

Runnings die zich aanvankeli­jk totaal niet in haar sas voelde in de kou en het ijs.”

In Zweden legt hij de laatste hand aan zijn voorbereid­ing. Het seizoen is door corona een paar weken opgeschove­n. Zijn competitie­debuut is voorzien in december in Alta Badia. Dat deert Marchant niet.

“Ik heb na mijn crash 1.000 dagen moeten wachten om weer te kunnen proeven van skiën. Dan kan ik dit seizoen zonder problemen nog een maand wachten op wedstrijde­n. Dat noem ik geen opoffering. Ik weet wat het is om geduld te hebben.”

 ??  ?? Eind 2016 skiet hij zich als eerste Belg ooit naar wereldbeke­rpunten, maar begin 2017 crasht hij zwaar, met een ontwrichte knieschijf, gescheurde ligamenten en een gebroken scheenbeen als gevolg. Begin dit jaar – en zeven operaties later – pakt de gewezen wereldkamp­ioen bij de -18-jarigen een opnieuw historisch­e vijfde plaats in de WB-reuzenslal­om in het Kroatische Zagreb, maar dan krijgt corona hem te pakken. Nu hij daarvan hersteld is, staat Armand Marchant (22) te popelen om aan het nieuwe skiseizoen te beginnen. Hopelijk eentje zonder rampspoed.
Eind 2016 skiet hij zich als eerste Belg ooit naar wereldbeke­rpunten, maar begin 2017 crasht hij zwaar, met een ontwrichte knieschijf, gescheurde ligamenten en een gebroken scheenbeen als gevolg. Begin dit jaar – en zeven operaties later – pakt de gewezen wereldkamp­ioen bij de -18-jarigen een opnieuw historisch­e vijfde plaats in de WB-reuzenslal­om in het Kroatische Zagreb, maar dan krijgt corona hem te pakken. Nu hij daarvan hersteld is, staat Armand Marchant (22) te popelen om aan het nieuwe skiseizoen te beginnen. Hopelijk eentje zonder rampspoed.
 ?? FOTO AFP ?? De verbrijzel­de knie van Armand Marchant aan een zware val begin 2017.
FOTO AFP De verbrijzel­de knie van Armand Marchant aan een zware val begin 2017.
 ?? FOTO ARMAND MARCHANT ?? die hij overhield
FOTO ARMAND MARCHANT die hij overhield

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium