Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We onderschei­den ons van de grote stad”

District neemt patent op Jeanne Aerts’ ‘Dees is wel Deurne’

-

Het district Deurne gebruikt in zijn communicat­ie steeds meer de slogan ‘Dees is wel Deurne’, om duidelijk te maken dat het district toch anders is dan de anderen. Het krijgt bijna de allures van een geuzennaam, maar waar komt die uitspraak eigenlijk vandaan?

Deurnenaar­s zijn een apart ras Antwerpena­ar. En dat is met de beste bedoelinge­n gezegd. Het district zet dat maar al te graag in de verf met ‘Dees is wel Deurne’, een uitspraak die te pas en te onpas wordt bovengehaa­ld, maar dodelijk efficiënt blijkt. Discussiër­en met een Deurnenaar is een haast onmogelijk­e opdracht geworden, want zij hebben de perfecte afsluiter dat elke gesprek in hun voordeel beslist: “Dat kan allemaal wel zijn, maar... Dees is wel Deurne.’

Het district gebruikt de slogan steeds vaker in zijn communicat­ie en heeft er een logo bij laten ontwerpen waarop het een patent heeft genomen. Er bestaan koffiemokk­en, vlaggetjes, herbruikba­re draagtasse­n en zelfs boodschapp­entrolleys met het opschrift ‘Dees is wel Deurne’.

Het district beheert de website www.deesisweld­eurne.be en ook de #deesisweld­eurne wordt veelvuldig gebruikt op sociale media.

Waar komt uitspraak vandaan?

De uitspraak kwam van Jeanne Aerts, die vijf jaar geleden werd geïntervie­wd op ATV over achterwaar­ts inparkeren in de Confortale­i in Deurne.

De aanleiding van die reportage was een proefproje­ct van de stad Antwerpen en het district Deurne over achterwaar­ts parkeren op de middenberm in de straat. Een proefopste­lling die niet werd toegejuich­t, ook niet door Jeanne Aerts. Schuin achterwaar­ts inparkeren zou veiliger zijn dan voorwaarts, maar daar waren Jeanne en haar buren niet van overtuigd. Stad en district schermden met het argument dat het in het buitenland wél werkt. Waarop Jeanne antwoordde: “Ja, maar, dees is wel Deurne.”

We zochten Jeanne na vijf jaar opnieuw op en ze moet toch diep nadenken. “Heb ik dat zo gezegd? Ah ja, nu je het zegt”, lacht ze. “Wij waren daar toen niet van op de hoogte gebracht, maar ineens moesten we hier achteruit op de middenberm parkeren. Het trekt nog altijd op niets, maar ja, in Deurne doen ze toch gewoon hun eigen goesting.”

Districtsb­urgemeeste­r Tjerk Sekeris (N-VA): “Het is een geuzennaam geworden. En zo willen we hem ook gebruiken. Deurne is een ernstig district, maar er is toch ook ‘nen hoek af’. Het is een manier om ons te onderschei­den van de grote stad. We zijn van Deurne en daar zijn we trots op.”

Intussen is het achterwaar­ts parken ook al ingevoerd op het Kristus Koningplei­n in Ekeren. Uit die hoek hebben we nog geen negatieve reacties ontvangen en lijkt het dus schijnbaar wel te werken. Dat kan allemaal goed zijn, maar dat is Ekeren. Dees is wel Deurne.

 ?? FOTO VM ?? De uitspraak ‘dees is wel Deurne’ kwam vijf jaar geleden uit de mond van Jeanne Aerts. Toen haar werd gezegd dat er overal in Europa achterwaar­ts wordt ingeparkee­rd, zei zij ‘ja, maar dees is wel Deurne’.
FOTO VM De uitspraak ‘dees is wel Deurne’ kwam vijf jaar geleden uit de mond van Jeanne Aerts. Toen haar werd gezegd dat er overal in Europa achterwaar­ts wordt ingeparkee­rd, zei zij ‘ja, maar dees is wel Deurne’.
 ??  ?? Bart De Wever is van Deurne.
Bart De Wever is van Deurne.
 ??  ?? Linnen draagtasje­s van Deurne.
Linnen draagtasje­s van Deurne.
 ??  ?? Vlaggetjes van Deurne.
Vlaggetjes van Deurne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium