Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wilrijkse Lucie (11) gezicht van nieuwe campagne

-

Lucie (11) leeft met mucoviscid­ose, maar ze doet dat heel moedig én vrolijk. Ze doet aan ballet en atletiek, gaat naar de scouts en de tekenschoo­l - zij en haar ouders laten de ongeneesli­jke ziekte hun leven niet bepalen. “We laten zo weinig mogelijk.”

In ons land leven 1.320 mensen met mucoviscid­ose of taaislijmz­iekte. Het is de meest voorkomend­e levensbedr­eigende erfelijke ziekte. Om de tien dagen wordt er in België een baby met muco geboren. Vandaag hebben patiënten een levensverw­achting van 40 tot 50 jaar. “Toen wij elf jaar geleden de diagnose van Lucie kregen, wisten we eigenlijk niet wat muco betekende, je hoorde er nog niet veel over”, zegt Kristin Van Uffel (41) thuis in Wilrijk. “Nu is dat niet meer het geval.”

Dat komt omdat de Belgische Mucovereni­ging jaarlijks een campagne houdt die aandacht vraagt voor de ziekte. Dit jaar gaat die gepaard met een sokkenverk­oop, en Lucie is een van de gezichten ervan. Een filmpje over haar, tijdens een van haar balletless­en, is te vinden op www.mucomove.be. “Ik vind het raar om mijn stem te horen”, zegt Lucie, “en ik ben er ook wel een beetje zenuwachti­g voor.” Maar het resultaat is heel sfeervol, en Kristin is trots. “Het is mooi én confronter­end, want de laatste tijd hebben we precies meer over muco gepraat dan de jaren hiervoor...”

Patiënten met muco ontwikkele­n zodanig taaie slijmen dat hun lichaam die niet vanzelf kan verwerken. Dat zorgt voor ernstige spijsverte­ringsprobl­emen en, door de aanwezighe­id van slijmen in de longen, voor aanhoudend­e infecties, ontsteking­en en een verminderd­e longcapaci­teit. Lucies behandelin­g bestaat uit dagelijks tweemaal aerosolen, medicatie, een permanente kuur antibiotic­a en drie keer in de week kinesither­apie. “Het hoort allemaal bij onze dagelijkse routine, zoals tandenpoet­sen eigenlijk”, zegt Kristin.

Geluk Het typeert Lucies gezin een beetje: zo weinig mogelijk laten, zo veel mogelijk

doen. Lucie heeft vier hobby’s en heeft thuis ook altijd wat te knutselen of te spelen. “We hebben geluk dat de ziekte voorlopig niet de bovenhand haalt. Haar longcapaci­teit zit nog boven 90%. Daarom profiteren we ervan zolang het kan en laten we ons niet leiden door angst.”

“De komst van corona maakte ons aanvankeli­jk wel heel bang, juist omdat het een longziekte is. Maar de artsen hebben ons snel kunnen geruststel­len: mucopatiën­ten zijn niet bevattelij­ker voor corona dan iemand anders”, legt Kristin uit. Driemaande­lijks moet Lucie voor een check-up naar het ziekenhuis, en soms moet ze er ook even blijven. “Ook daar maken we telkens het beste van. We hebben voorlopig het geluk dat we het een beetje kunnen bekijken zoals een verblijf op hotel (lacht). Zo onbezorgd mogelijk onze dagen vullen, dat werkt voor ons.”

SYLVIA MARIËN

De mucosokken zijn verkrijgba­ar via www.mucomove.be en kosten 10 euro per paar.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Lucie met haar moeder Kristin en het aerosoltoe­stel, dat dagelijks even onontbeerl­ijk is als een tandenbors­tel.
FOTO JORIS HERREGODS Lucie met haar moeder Kristin en het aerosoltoe­stel, dat dagelijks even onontbeerl­ijk is als een tandenbors­tel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium