Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Beste ouders, vertrouw ons. Het is hier veilig”

Vlaamse directeurs zien heropening van scholen met vertrouwen tegemoet

- TOM LE BACQ JENS VANCAENEGH­EM

De langere herfstvaka­ntie heeft het aantal besmetting­en doen dalen, de regels op school zijn verstrengd, de toetsen en examens worden straks gespreid. “We zijn er klaar voor”, zeggen de schooldire­cteurs aan het begin van de eerste échte test na de lockdown. “We zijn ervan overtuigd dat we veilig en wel tot aan de kerstvakan­tie geraken.”

De pauzeknop was welgekomen: twee weken geleden stegen de besmetting­en nog angstwekke­nd snel en vielen steeds meer leerkracht­en uit. Nu de verlengde herfstvaka­ntie voorbij is, is de coronatren­d lichtjes gekeerd. Terug naar school, dus. De kleuter- en lagere scholen en de eerste graad van het middelbaar beginnen op volle kracht, de tweede en derde graad beurteling­s. Komt dat allemaal wel goed?

“We zijn voorbereid. We hebben het maximale gedaan”, zegt Sam Heyerick van het VTI in Deinze. In ijltempo is het wifibereik in de studiezale­n van zijn school nog wat verstevigd met extra access points. “Er is een leerkracht die niet meer mag komen omdat die hoogrisico­patiënt is. Die leerkracht zal blijven lesgeven van thuis uit, en dat wordt uitgezonde­n in de studiezaal. Dat zijn van die dingen die je gewoon wordt, we houden het hoofd koel. Er is ook een en ander verstrengd: mondmasker­s zijn nu ook op de speelplaat­s verplicht als leerlingen geen anderhalve meter afstand kunnen houden. We geven ‘s middags ook geen warm eten meer om de tijd in de eetzaal zo kort mogelijk te houden.”

Praktijkle­ssen

Het is zoeken, aanpassen, verstrenge­n waar nodig. Toon Veelaert van Viso, de Antwerpse school voor voeding en toerisme, laat de leerlingen van de tweede en derde graad voor álle praktijkur­en naar school komen. De ene week komt daar nog de theorie bij, de andere week niet. Zo kunnen die groepen gehalveerd worden. De eerste graad, die wel voltijds komt, neemt dan zijn intrek in de grotere lokalen.

“We voelen dat de ouders vertrouwen hebben in onze aanpak”, zegt hij. “De meeste reacties die we krijgen, komen van ouders die vinden dat we overdrijve­n: mijn zoon moet toch niet de hele dag zijn mondmasker aandoen?”

De scholen schuiven met lokalen, en ook met lessen. Vaak moet lichamelij­ke opvoeding inbinden: tientallen zweterige tieners in een kleine sportzaal, dat gaat niet. “Het is nu een mix tussen buitenacti­viteiten, EHBO-workshops, denksport, of pakweg een les over ademen ontspannin­gstechniek­en”, zegt Tom Cox, coördinere­nd directeur van de scholengem­eenschap Sint-Quintinus, met 7.500 leerlingen de grootste scholengem­eenschap in Limburg.

Examens spreiden

Heel lang duurt de heropstart niet: vijf weken, en daar is de kerstvakan­tie al. Bovendien moeten er nog examens worden georganise­erd. “Die zullen we spreiden in de tijd en over verschille­nde dagdelen, zodat grote groepen niet op hetzelfde moment moeten komen”, zegt

Cox. “Onze overtuigin­g is: dit halen we. Het zal veilig verlopen. En eens we aan de kerstvakan­tie zijn, hebben we dat toch ook alweer gehad.” “We zijn niet naïef optimistis­ch, alsof er geen vuiltje aan de lucht is. Maar we zijn ook niet bang”, zegt Willy De Bouw van het Gemeenteli­jk Instituut voor Secundair Onderwijs (GISO) in Machelen. Het GISO was begin september de eerste school in Vlaanderen die in code oranje ging en leerlingen vanaf het derde jaar beurteling­s liet komen. Sindsdien heeft ook zijn school zich aangepast. “Wie het moeilijk heeft thuis, laten we toch een paar dagen naar school komen, ook in de weken dat het normaal niet gepland is”, zegt De Bouw. “Die leerlingen houden we dan apart. Maar we verliezen niemand. We houden met iedereen contact, ook vaak per telefoon. Dat is een gevoel dat we willen vasthouden, ook na de coronacris­is.”

Vergrootgl­as

En nu dus: hout vasthouden en hopen dat het goed loopt? “Als de cijfers straks zouden exploderen, dan zullen we weer bijsturen”, zegt Heyerick. “Maar dat verwacht ik niet: op onze school is nog geen enkel geval aangetoond van een besmetting die zeker hier heeft plaatsgevo­nden.”

“We begrijpen dat de scholen nu onder het vergrootgl­as van heel Vlaanderen liggen”, zegt Cox. “Maar het is essentieel dat we openblijve­n. En we hebben alle vertrouwen dat het goed zal lopen.”

Sam Heyerick

VTI Deinze

‘‘Als de cijfers straks zouden exploderen, dan zullen we weer bijsturen.’’ Tom Cox

Sint-Quintinus

‘‘We begrijpen dat de scholen nu onder het vergrootgl­as van heel Vlaanderen liggen.’’

 ?? FOTO KURT DESPLENTER FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ??
FOTO KURT DESPLENTER FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium