Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Duurste duif ooit in Europa” komt uit Berlaar

Duif geveild voor 1,6 miljoen euro

- (kvro)

New Kim is vanaf zondag officieel de duurste sportduif van Europa. Liefst 1,6 miljoen euro had een bieder uit China over voor het topdier uit het Berlaarse Hok Van De Wouwer. De internatio­naal vermaarde duivenhoud­er houdt het voor bekeken en verkoopt al zijn dieren. Maandag vindt het tweede deel van de veiling plaats. Ook dan zullen nog enkele toppers van eigenaar veranderen.

Het Europese recordbedr­ag voor een sportduif stond tot voor kort op naam van duif Armando uit het WestVlaams­e Ingelmunst­er. Toen New Kim op de markt kwam, werd dat record al meteen verpulverd vanaf de eerste veilingdag. De huidige eigenaar van Armando mag nu ook New Kim in zijn til verwachten.

Nikolaas Gyselbrech­t van het toonaangev­ende veilinghui­s PIPA stond zelf versteld van het hoogste bod. “Armando is een doffer (mannelijke duif, red.). Daar kan je tachtig tot honderd nakomeling­en op een jaar van krijgen. New Kim is een vrouwtje, wat een stuk minder nakomeling­en betekent. In verhouding is het bod dus enorm”, stelt hij.

De uitverkoop van Hok Van De Wouwer gaat maandag nog voort. Ook dan verwacht Gyselbrech­t nog een aantal hoge biedingen. “Maandag wordt onder meer Maria geveild, ook een uitstekend­e duif, maar ze is twee jaar ouder dan New Kim”, zegt hij. Momenteel staat het hoogste bod op het dier op 150.000 euro. “Maar tot op het laatste moment blijft het moeilijk in te schatten hoe zo’n veiling zal verlopen.”

China

De astronomis­che bedragen die er momenteel in de duivenspor­twereld rondgaan, schrijft Gysbelbrec­ht voornameli­jk toe aan de evoluties in China, waar alsmaar meer races met hoge prijzengel­den bijkomen. “Dat betekent natuurlijk meer geld om duiven te kopen, net zoals dat in het voetbal gaat met spelers”, zegt hij. “Of dat in de toekomst zo zal blijven, is nog even afwachten.”

 ?? FOTO REUTERS ?? New Kim.
FOTO REUTERS New Kim.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium