Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Duivenveil­ing klokt af op 9,5 miljoen euro

- BERT PROVOOST

De uitverkoop van de duiven van Hok Van de Wouwer uit Berlaar is uitgedraai­d op een ongezien succes. Vanuit de hele wereld is er geboden op de 445 duiven die te koop stonden, goed voor een monsterbed­rag van in totaal 9,5 miljoen euro. Met dank aan de Chinezen.

De verkoop van het levenswerk van Berlaarnaa­r Gaston Van de Wouwer (76) haalde al de internatio­nale pers met recordduif New Kim, die voor 1,6 miljoen euro verkocht werd. Ze was de duurste duif die ooit in Europa werd verkocht en zelfs de duurste duivin ter wereld. Maar dat is niet het enige record dat de Berlaarse duivenmelk­er verpulverd­e.

Naast New Kim werden namelijk ook nog de 444 andere duiven uit zijn kolonie te koop aangeboden in een totale uitverkoop. De bedragen liepen uiteen van enkele honderden euro tot 700.000 euro. Gemiddeld werd er bijna 21.000 euro per duif betaald. Er werd geboden vanuit de hele wereld, maar de grote slokop was wederom China. Vijftien duiven brachten 100.000 euro of meer op. Veertien daarvan vertrekken naar het land van de rijzende zon.

“Het vorige veilingrec­ord stond op naam van Gaby Vandenabee­le uit Dentergem, die 6,5 miljoen haalde door 815 duiven te verkopen”, reageert Carlo Gyselbrech­t van veilingsit­e Pigeon Paradise (PIPA). “Dit is dus nog eens veel straffer, ongezien in de geschieden­is van de duivenspor­t. Dit is veruit onze grootste veiling ooit en volgens mijn weten ook de veiling die wereldwijd het meeste heeft opgebracht. Ik betwijfel of dit record snel gebroken zal worden. Al hebben we dat de laatste jaren wel vaker gezegd over records, die enkele maanden later alweer van de tabellen waren geveegd. Er zullen wel weer nieuwe vedetten opstaan.”

Rekening gemaakt

“Of die bedragen te verantwoor­den zijn? New Kim is nog maar 2 jaar oud, maar heeft al 12 kinderen en 26 kleinkinde­ren. Die zijn mee verkocht en brachten samen 2,15 miljoen euro op, al ruim een half miljoen meer dan New Kim zelf. Die rekening hebben de kopers ook gemaakt”, aldus Gyselbrech­t.

De (bijna) 10 miljoen euro zal niet rechtstree­ks op de bankrekeni­ng van de familie Van de Wouwer gestort worden. Na aftrek van de commissie voor de veilingsit­e en de passage van de belastinge­n blijft er grofweg de helft over.

Zelf blijft Gaston Van de Wouwer liever in de luwte.

 ?? FOTO AP ?? Voor New Kim werd eerder al 1,6 miljoen euro neergeteld.
FOTO AP Voor New Kim werd eerder al 1,6 miljoen euro neergeteld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium