Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We vragen iedereen om voor één hobby te kiezen ”

Gemeentebe­stuur legt vrijetijds­besteding nog sterker aan banden

-

De gemeenteli­jke crisiscel van Brecht legt de vrijetijds­besteding sterk aan banden met een nieuw, strenger protocol. Met onder meer deze maatregele­n: één enkele hobby uitoefenen, in vaste bubbels van maximaal vijftien personen blijven, mondmasker­s voor kinderen onder de 12 en enkel online (ver)kopen voor vereniging­ssteun. En dit tot en met 31 maart. Ook als er op een hoger niveau wordt versoepeld.

“We hebben gemerkt dat er heel wat besmetting­en plaatsvind­en via de vrijetijds­besteding”, zegt burgemeest­er Sven Deckers (N-VA). “Op 12 oktober waren op 177 besmetting­en 73 gevallen jonger dan 25, dat betekent 41,25%. Daarin ook een significan­t aandeel van jongeren onder de 13. Op 18 oktober waren dat er 103 op 299, een daling maar nog altijd goed voor 37%. Nu zien we een verschuivi­ng naar de 30- tot 50-jarigen en gebeuren de besmetting­en vooral in gezinsverb­and. Met de stijging van de leeftijd, stijgt ook het aantal opnames in het AZ Sint-Jozef in Malle, dat nu aan zijn plafond zit van aantal coronapati­ënten. Ook onze teststrate­gie staat onder druk”, verklaart de burgemeest­er de noodzaak aan verstrengi­ng van de coronaprot­ocollen voor de Brechtse vereniging­en.

“Heel wat vereniging­en zijn al bewust omgegaan met de bestaande maatregele­n, maar ze worden niet overal voor 100% opgevolgd. Het aantal hoogriscio­contacten blijft hierdoor hoog.”

Kernactivi­teiten

Daarom zal elke vereniging zich tot en met 31 maart moeten beperken tot haar kernactivi­teit, zij het voetballen, dansen, naaien,... De activiteit­en voor jongeren onder de 13 kunnen vanaf 17 november opnieuw opstarten. De leden wordt toch sterk aangeraden om ook daar een mondmasker te dragen. Voor jongeren boven de 13 gelden de federale regels en zijn mondmasker­s verplicht.

Drank- en eetfestijn­en om de clubkas aan te dikken kunnen voorlopig niet. Online verkopen kan een alternatie­f vormen. “We verbieden wel deur-aan-deurverkop­en. Inschrijvi­ngsbriefje­s of online gekochte producten mogen ook niet worden meegegeven. Alles moet strikt via een onlinedraa­iboek gebeuren.”

Sociale controle

Inwoners met meer dan één hobby, wordt ten stelligste opgeroepen om voor één activiteit te kiezen. “We kunnen het niet verbieden, maar raden ten stelligste af om actief te zijn bij verschille­nde verenginge­n zodat de besmetting niet van de ene op de andere vereniging overgaat. We rekenen hierbij op sociale controle. We vragen aan de leden wel om lid te blijven en zo hun clubs te blijven steunen.” Uit het Vlaamse Noodfonds ontvangt Brecht ruim 272.260 euro om de vereniging­en te steunen. Deze protocolle­n blijven geldig tot en met 31 maart, ook als er intussen op hoger niveau wordt versoepeld. “We beseffen dat we veel vragen, maar hopen zo de vrijetijdb­esteding mogelijk te maken gedurende de hele duur van de pandemie.”

Sven Deckers

Burgemeest­er (N-VA)

"We vragen de mensen om lid te blijven van hun club om die zo te steunen."

 ?? FOTO ELLA ?? De lokale clubs wordt gevraagd om zich op één kernactivi­teit terug te plooien.
FOTO ELLA De lokale clubs wordt gevraagd om zich op één kernactivi­teit terug te plooien.
 ?? FOTO MIA UYDENS ??
FOTO MIA UYDENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium