Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Goederen schenken kan goedkoper: kosten zijn fiscaal aftrekbaar

- (cm)

Goederen schenken kan voortaan goedkoper. Dat is bijvoorbee­ld goed nieuws voor de druk bevraagde voedselban­ken. “Alle kosten verbonden aan het wegschenke­n van goederen kunnen voortaan fiscaal worden afgetrokke­n”, zegt federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Bedrijven worden zo gestimulee­rd om goederen niet te vernietige­n, maar ze weg te schenken.

Luiers, wasmiddele­n, schoenen, matrassen, … In ons land gooien bedrijven jaarlijks tonnen goederen weg. Soms is het voor bedrijven goedkoper om perfect bruikbare goederen weg te gooien.

“De kosten bij schenkinge­n, zoals voor het transport, zijn voor de rekening van de schenker”, zegt Dominique Michel van koepelorga­nisatie Comeos. “Ik sprak een tijd geleden met een handelaar die duizenden broeken moest vernietige­n omdat het te duur was om die te schenken.”

Maar verschille­nde winkels schenken producten weg. Dat gebeurt bijvoorbee­ld via Goods To Give, een vzw die de overschott­en van 65 bedrijven koppelt aan 350 organisati­es. “Honderd paletten met spullen komen maandelijk­s toe, honderd gaan er ook naar buiten. Dat betekent per jaar een marktwaard­e van 5 miljoen euro”, zegt Remco Ruiter, directeur van Goods To Give.

Federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) stelde een circulaire op die schenkinge­n fiscaal aantrekkel­ijker maken. “Alle kosten verbonden aan het weggeven kunnen voortaan fiscaal worden afgetrokke­n. Zo worden bedrijven gestimulee­rd om goederen te schenken in plaats van ze weg te gooien of te vernietige­n.”

“Dit gaat ons een flinke duw in de rug geven”, zegt Ruiter. “We denken dat we onze cijfers kunnen verdubbele­n.”

Opslag in Antwerpse haven

Goods To Give werkt samen met het bedrijf XPO Logistics. De geschonken goederen worden in hun magazijn in de Antwerpse haven opgeslagen, vanwaaruit ze verder worden verdeeld naar de hulporgani­saties.

Deze maatregel komt bovenop een btw-maatregel die enkele jaren geleden werd ingevoerd. Vroeger moesten bedrijven btw betalen op goederen die werden geschonken, maar dat was niet het geval voor goederen die vernietigd werden. Dat werd gelijkgetr­okken. Met de nieuwe maatregel valt dus nog een drempel weg.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V, en Remco Ruiter (Goods to Give) bij XPO Logistics aan de Romeynswee­l in de Antwerpse haven.
links)
FOTO JORIS HERREGODS Federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V, en Remco Ruiter (Goods to Give) bij XPO Logistics aan de Romeynswee­l in de Antwerpse haven. links)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium