Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Derde keer goede keer voor Park D’Audaen?

Nieuwe aanvraag voor 34 appartemen­ten langs Moerstraat

- JAN AUMAN

Er loopt een openbaar onderzoek voor Park D’Audaen. Alweer, want het is al de derde keer dat Costermans Projecten een gooi doet naar een vergunning voor 34 nieuwe appartemen­ten langs de Moerstraat. Na een mobiliteit­sstudie komt er daar nu toch een inrit naar de ondergrond­se parking. De partij Groen steigert en beschuldig­t de gemeente en projectont­wikkelaar ervan onder één hoedje te spelen.

Het is dus zeker niet voor het eerst dat er een geel bord staat langs de weiden in de landelijke Moerstraat, achter het Heilig Hart van Maria-instituut. Medio 2019 probeerde Costermans het voor het eerst, toen nog met 42 flats in het ontwerp. Toen de buurt bezwaren maakte, werd de aanvraag door de bouwheer zelf ingetrokke­n. Na het schrappen van acht flats en het opschuiven van het gebouw wat verder weg van de Moerstraat, volgde begin dit jaar een nieuwe poging. Omdat het dossier administra­tief niet in orde bleek, weigerde het schepencol­lege een vergunning af te leveren.

Intussen zijn we bij aanvraag drie. Het openbaar onderzoek loopt tot 29 november. Indiener David Costermans heeft er goede hoop op dat het nu wel zal lukken. “We doen de gemeenscha­p dan ook een mooi aanbod”, is zijn analyse. “We redden twee hectaren van de weilanden die niet zo lang geleden nog ‘bedreigd’ waren door 115 sociale woningen en leggen een nieuw publiek park aan. Daarnaast herschapen we Oudaen, nu niet meer dan een steegje, in een veilige straat met fiets- en voetpaden voor de scholieren. Ook voorzien: nieuwe openbare verlichtin­g, een ruime publieke parking voor 73 wagens en een zone voor kort parkeren voor tien voertuigen vlak bij de school.”

Inrit

Grootste wijziging in vergelijki­ng met eerdere ontwerpen is de ligging van de inrit naar de ondergrond­se parking met 68 staanplaat­sen voor de bewoners van de 34 appartemen­ten in Park D’Audaen. Die inrit is nu toch voorzien via de Moerstraat. Uitrijden gebeurt nog wel via Oudaen. Dat ligt gevoelig omdat buurtveren­iging Moerstraat-Zonnebos nu al klaagt over te druk verkeer. “Met alleen maar de inrit tot de parking zal de drukte in de Moerstraat niet toenemen. Dat toont ook onze mobiliteit­sstudie aan. We voeren deze aanpassing overigens door in overleg met het buurtcomit­é, de schoolgeme­enschap én op uitdrukkel­ijk advies van de gemeente”, stelt Costermans.

Dat laatste wordt bevestigd door burgemeest­er Dirk Bauwens (N-VA): “In het straatje Oudaen staan mogelijk nog meer projecten op stapel. De toevloed aan verkeer daar dreigt anders te groot worden, zo stelde eerder ook onze omgevingsa­mbtenaar vast.”

Afwachten of dit dossier nu wel de finish haalt. Er zijn alvast bezwaren op komst van de partij Groen. Fractielei­der Pieter-Jan Fraussen trok op de gemeentera­ad fel van leer. “Deze luxeflats passen totaal niet in deze landelijke omgeving. De projectont­wikkelaar loog eind vorig jaar bovendien staalhard door aan te geven dat er nooit een doorsteek voor auto’s vanuit de flats naar Oudaen zou komen. Die komt er nu toch. Dat de gemeente zoiets aanbeveelt, is onvoorstel­baar. Het schepencol­lege stelt zich niet op als neutraal bestuursor­gaan, maar als consultant van de ontwikkela­ar. We betwijfele­n of de buurtveren­iging Moerstraat hier zomaar in mee zal gaan.”

David Costermans, die de gemeentera­ad virtueel volgde, voelt zich in zijn eer gekrenkt door Pieter-Jan Fraussen. ‘Ik heb nooit leugens verkondigd. In onze advertenti­e eind vorig jaar was er van een inrit naar de ondergrond­se parking via de Moerstraat nog geen sprake. Die werd pas recent ingetekend, op vraag dus van de gemeente zelf.”

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Park D’Audaen is voorzien op de weiden langs de Moerstraat. Op de achtergron­d D’Audaen, het andere en al bijna afgewerkte woonprojec­t.
FOTO JAN AUMAN Park D’Audaen is voorzien op de weiden langs de Moerstraat. Op de achtergron­d D’Audaen, het andere en al bijna afgewerkte woonprojec­t.
 ?? FOTO COSTERMANS PROJECTEN ?? Een impressie van hoe Park D’audaen er zal uitzien.
FOTO COSTERMANS PROJECTEN Een impressie van hoe Park D’audaen er zal uitzien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium