Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe wind voor vroegere speeltuin Vierwinden

Eigenaar Hubert Degroux liet domein vol nostalgie na aan vzw Ter Loke

-

Met matjes van de negen meter hoge glijbaan schuiven omdat het dan nóg harder ging. Kapotte knieën en verbrande ellebogen. Lege flesjes ophalen om een centje bij te verdienen. Toen Stanny Correwyn deze week op sociale media een foto postte van de in 2002 gesloten speeltuin De Vierwinden in Oostmalle, maakte dit een golf van nostalgisc­he reacties los bij de Mallenaar. Welzijnsor­ganisatie Ter Loke vzw heeft heel wat plannen met het domein.

Vierwinden in de Turnhoutse­baan in Oostmalle was een typische speeltuin uit de jaren zestig, met adembeneme­nde attracties die in de huidige tijd nooit de veiligheid­stoets zouden doorstaan. In 2014 verwierf vzw Ter Loke via een schenking het domein van Hubert Degroux. “Hubert Degroux is er altijd met een kamphuis en het bevorderen van jeugdtoeri­sme bezig geweest”, vertelt Lex Vorsselman­s van Ter Loke. “Zijn familie erfde het park in 1934. Hij richtte in 1957 het domein in als speeltuin, waar scholen en families een volledige dag konden verblijven. De speeltuin werd afgescheid­en van de gebouwen, die pas begin jaren zestig werden ingericht als kamp- of bivakhuis. De inkomsten van de speeltuin werden geïnvestee­rd in het jeugdverbl­ijf. Toenemende regelgevin­g zette het concept onder druk. Het koninklijk besluit op de speeltoest­ellen betekende in 2002 het einde van de speeltuin.”

Jeugdzorg

Hubert Degroux bleef zich wel met het jeugdverbl­ijf bezighoude­n. “In 2012, hij was toen al een eind in de 80, zocht hij contact met ons. Ter Loke vzw is een welzijnsge­richte ondernemin­g actief in bijzondere jeugdbijst­and, integrale gezinszorg en ondersteun­ing voor personen met een handicap. In 2011 openden wij De Want in Oostmalle. Hij wist dat wij ons met jeugdzorg bezighield­en en wenste dat zijn domein Vierwinden ook na zijn overlijden iets voor de jeugd zou betekenen. In 2014 verwierf vzw Ter Loke via schenking het vier hectaren grote domein Vierwinden in naakte eigendom, net als het bos van circa dertien hectaren aan de Lange Dreef.”

Degroux bleef na de schenking als vruchtgebr­uiker op het domein wonen. Ter Loke ondersteun­de hem mee bij kampwissel­s en het opnemen van meterstand­en in het kamphuis Vierwinden, dat een capaciteit van honderd bedden heeft. Midden 2019 is hij dan op 92-jarige leeftijd overleden.

Ter Loke wil ook in de toekomst de open ruimte en het bos op het domein ter beschikkin­g stellen van jeugdgroep­en. De situatie en toekomst van de bestaande gebouwen wordt nog onderzocht. Samen met de gemeente bekijkt Ter Loke nu de verdere ontwikkeli­ng van het domein. “Momenteel bouwen we een centraal werkhuis met dagbestedi­ngsatelier, bureelinfr­astructuur en opslagruim­te voor onze technische dienst.”

Het is ook de bedoeling volgend jaar een nieuwbouw voor De Kering te zetten, waar 24 kinderen en jongeren tussen 3 en 18 uit de bijzondere jeugdzorg terechtkun­nen. Het gaat om kinderen in verontrust­ende opvoedings­situaties die verschille­nde mogelijkhe­den aangeboden krijgen, van dagbegelei­ding tot verblijf of crisisopva­ng. In enkele studio’s wordt er gewerkt met jongeren tussen 17 en maximaal 24 jaar.

Afgelopen zomer werd de voormalige kantine van de speeltuin al afgebroken. Op middellang­e termijn wordt er ook gedacht aan een aanbod voor zinvolle dagbestedi­ng of time-out voor jongeren die niet naar school kunnen, of voor atelierwer­king met mensen met een beperking.

Als herinnerin­g aan speeltuin Vierwinden, heeft Ter Loke een tollende wereldbol bewaard waarin je kon rondlopen. “Wij willen die door een artiest onder handen laten nemen en als kunstwerk in de voortuin van de nieuwbouw van De Kering zetten”, verklapt Lex Vorsselman­s.

Lex Vorsselman­s

Vzw Ter Loke

“In 2012, hij was toen al een eind in de 80, zocht Hubert Degroux contact met ons. Hij wenste dat zijn domein ook na zijn overlijden iets voor de jeugd zou betekenen.”

 ?? FOTO TER LOKE ?? Zo gaan de gebouwen van De Kering eruitzien.
FOTO TER LOKE Zo gaan de gebouwen van De Kering eruitzien.
 ?? FOTO RR ?? Een oude postkaart.
FOTO RR Een oude postkaart.
 ?? FOTO RR ?? Deze tollende wereldbol wordt een kunstwerk.
FOTO RR Deze tollende wereldbol wordt een kunstwerk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium