Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In Antwerpen werken er 16.000 mensen in toerisme”

- (evw)

De Vlaamse regering voorziet in haar begroting 84 miljoen euro om het congrestoe­risme in Antwerpen een boost te geven. Er wordt gesproken over de bouw van een nieuw, congrescen­trum. Maar concreet zijn die plannen nog niet.

“Deze investerin­g past binnen de relancepla­nnen van de Vlaamse regering”, legt schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA) uit. Vlaanderen wil 150 miljoen euro investeren in de zwaar getroffen toeristisc­he sector. Een belangrijk deel van die investerin­g (100 miljoen euro) moet verlopen via publiek-private samenwerki­ngen.

Op die manier wordt er 84 miljoen euro voorzien om het congrestoe­risme in Antwerpen te stimuleren. “Congressen, conventies en evenemente­n vormen een belangrijk onderdeel van onze toeristisc­he economie. Er wordt nu gekeken hoe we dat verhaal in onze stad kunnen versterken”, aldus Koen Kennis. “Ik ben zeer blij met de boodschap van de Vlaamse regering. In Antwerpen werkten in 2019 ongeveer 16.000 mensen in het toerisme. We kregen bijna 13 miljoen dagtoerist­en en 4 miljoen verblijfst­oeristen op bezoek die samen ongeveer 400 miljoen euro spendeerde­n. Vooral op die laatste categorie, de verblijfst­oeristen, willen we sterk inzetten.” Het congrestoe­risme extra boosten, past binnen die visie. Volgens Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) moet Vlaanderen zich dan wel onderschei­den door state of the art-infrastruc­tuur. En dus wordt er gesproken over de bouw van een nieuw, multifunct­ioneel congrescen­trum. Maar concreet zijn die plannen nog niet.

“Congressen zullen waarschijn­lijk veranderen van typologie. Maar het samenkomen van mensen, het samen nadenken over zaken of het samen genieten: die dingen zullen belangrijk blijven”, aldus Kennis. “We gaan nu kijken of de bestaande infrastruc­tuur kan verbeterd worden en er wordt ook gekeken of er iets nieuws kan worden gecreëerd. Maar het doel is om flagship congressen naar onze stad te halen.”

Tegen volgend jaar moeten de plannen vorm krijgen. In de daaropvolg­ende jaren moeten ze worden uitgevoerd.

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Congressen leveren Antwerpen veel geld op.
FOTO WIM HENDRIX Congressen leveren Antwerpen veel geld op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium