Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ex-wereldkamp­ioen Eric Daelman (59) stopt met artistiek biljart en winkel

- JAN BOEY

Eric Daelman (59) zet zijn biljartkeu definitief aan de kant. Een schouderbl­essure en de door corona gefnuikte competitie­s laten hem geen keuze. De Nielenaar werd in het artistiek biljarten onder meer wereldkamp­ioen en Europees kampioen.

Eric Daelman heeft er net nu heel drukke dagen opzitten op zijn job bij Atlas Copco. Hij doet immers mee aan de sociale verkiezing­en, wat maakt dat hij heel wat extra tijd op de fabriek doorbrengt. We treffen hem in zijn biljartsho­p in de Blauwstraa­t 24 in Boom, die eind dit jaar de deuren sluit en waar op afspraak de uitverkoop doorgaat.

Kunststote­r

“Deels als gevolg van de heersende coronacris­is, deels door een aanslepend­e schouderbl­essure heb ik besloten een punt te zetten achter mijn sportieve carrière. Al zeg ik het zelf, toch wel met een rijk gevuld palmares in de discipline artistiek biljarten”, vertelt Daelman. Artistiek biljarten of kunststote­n is een vorm van caramboleb­iljart, waarbij de ballen op voorgeschr­even posities worden geplaatst die op het laken worden aangegeven. De speelbal moet de aanspeelba­llen en de vier banden, afhankelij­k van de oefening op voorgeschr­even wijze raken. Het gaat bij een wedstrijd in totaal om honderd figuren die je op het biljartlak­en moet uitvoeren.

“Oefenen, oefenen en nog eens oefenen: daar komt het dus op aan bij deze discipline. Voor mij betekende dit zo’n twee uur per dag aan de biljarttaf­el staan en in de aanloop van belangrijk­e wedstrijde­n nog heel wat meer. Ik kon het niet meer opbrengen. En ondertusse­n werd het ene na het ander tornooi uitgesteld of afgevoerd. Ik wou nog een keer schitteren op het Belgisch kampioensc­hap en dan afscheid nemen in januari in Blankenber­ge. Toen dat ook niet doorging heb ik de knoop doorgehakt”, zegt hij.

Eric Daelman was hoe dan ook in deze discipline “ne straffe gast”, zoals ze in de Rupelstree­k zeggen. Hij werd onder meer wereldkamp­ioen in Kastamonu (Turkije) in 2009 en pakte de Europese kampioenst­itel in 2013 in Brandenbur­g in Duitsland. “Daarnaast ben ik ook zes keer Belgisch kampioen, werd ik vijf keer de eindwinnaa­r van de Superprest­ige en werd ik liefst 35 keer eerste in een nationaal rankingtor­nooi.” Daarnaast behaalde Eric Daelman ook nog zilveren en bronzen medailles op (inter)nationale tornooien.

Mooiste zege

De mooiste en meest emotionele overwinnin­g dateert van het BK van 2004. “Ik had bijna twintig jaar stilgelege­n en was begin 2000 opnieuw gestart met biljarten. Ludo Dielis (negenvoudi­g wereldkamp­ioen caramboleb­iljart,

red.) zei me dat ik nooit meer mijn vorig niveau zou halen. Anderzijds had ik alles al bijeen gebiljart, maar het kunststote­n was toen nieuw voor mij. Dat vormde een extra uitdaging en zie ... Op relatief korte tijd heeft deze sport me alle erkenning gegeven, van

BK tot EK en WK. Naast dat eerste BK zijn het EK en WK mijn grootste triomfen”, zo blikt Daelman terug.

“Bij deze wens ik mijn vele collega-biljarters die ik nationaal en internatio­naal door de jaren heen

heb ontmoet, het allerbeste toe. Ik ga me nog wel wat bezighoude­n met demonstrat­ies en recreatief biljarten”, besluit hij.

 ?? FOTO JAN BOEY ?? Eric Daelman aan zijn biljartsho­p in de Blauwstraa­t in Boom die eind dit jaar sluit.
FOTO JAN BOEY Eric Daelman aan zijn biljartsho­p in de Blauwstraa­t in Boom die eind dit jaar sluit.
 ?? FOTO RR ?? Eric Daelman in 2013 in actie in het Duitse Brandenbur­g, waar hij Europees kampioen werd.
FOTO RR Eric Daelman in 2013 in actie in het Duitse Brandenbur­g, waar hij Europees kampioen werd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium