Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlaamse beweging verliest unieke stem

- PIETER LESAFFER HANNELORE SMITZ

Met het overlijden van Willy Kuijpers (83) verliest de Vlaamse beweging een unieke stem. Een romantisch­e flamingant, wereldverb­eteraar en volkse burgemeest­er van Herent. “Hij loste veel problemen op met humor. Al pakte dat niet bij de agenten van de Spaanse dictator Franco.”

“Pujol, kus mijn hol!” Een jonge Willy Kuijpers schreeuwt het vanuit het publiek naar de Catalaanse president Jordi Pujol. Niet als protest, maar gewoon omdat hij had gewed met zijn meegereisd­e vrienden dat hij het zou doen.

“Dat is Willy ten voeten uit”, zegt Volksunie-generatieg­enoot Nelly Maes. “Hij had een groot gevoel voor humor en een enorme moed. Wanneer we bij betogingen en acties tegenover de politie stonden, week hij niet en met een vleugje humor kwam hij er vaak mee weg. Alleen in Spanje lukte dat niet. Dat was de tijd van dictator Franco, die agenten lachten niet met een Vlaming die mee kwam betogen voor de zelfbeschi­kking van Baskenland.”

Achteraf zei Kuijpers dat hij na een rammeling van de Guardia Civil “drie dagen lang bloed heeft gepist”. Hij werd het land uitgezet.

Het is maar een van de vele anekdotes die voortleven over Willy Kuijpers. Hij is dinsdag op zijn 83ste overleden in het Universita­ir Ziekenhuis van Leuven. Drie weken geleden had hij zijn dijbeen gebroken bij een val op zijn terras thuis in Herent. De operatie verliep vlot, maar daarna raakte hij in het ziekenhuis besmet met corona en uiteindeli­jk werd een longontste­king hem fataal.

“Een dokter vatte het zo samen: een hoop ongelukkig­e zaken die na elkaar gekomen zijn”, laat zijn familie weten.

In rolkraag en op sandalen

Kuijpers zat 26 jaar lang in het parlement voor de Volksunie, de voorloper van N-VA. Hij viel er op als een non-conformist, steeds op sandalen en met rolkraag. Op de eerste dag van zijn parlementa­ire loopbaan in 1971 mocht hij de Kamer zelfs niet binnen omdat hij geen das droeg, hij heeft er toen een moeten lenen.

“Niet alleen zijn stijl was apart”, zegt Geert Bourgeois, de oprichter van N-VA. “Hij viel op door de combinatie van volksnatio­nalisme en sociale bewogenhei­d. Hij had aandacht voor alle onderdrukt­e volkeren, van de Basken in Spanje tot Eritrese onafhankel­ijkheidsst­rijders in Ethiopië. Hij is ook nog enkele keren met Iraakse Koerden op mijn kabinet geweest. Voor hem stond nationalis­me gelijk met een blik op de wereld.”

Daarnaast was zijn sociale bewogenhei­d even legendaris­ch. De deur van zijn huis stond altijd open, bijna letterlijk. Samen met zijn vrouw Lieve ontfermde hij zich over pleegkinde­ren, ex-gevangenen, jongeren op de dool, ...

Zij kregen allemaal een warme thuis, soms jarenlang. “Je moet mensen graag zien”, zei Kuijpers daarover. “Dat is geen caritatiev­e zever van kom schatje, kom hier, maar gewoon graag zien.”

Even menselijk was hij van 1995 tot 2012 als burgemeest­er van Herent, een buurgemeen­te van Leuven.

“Hij heeft in Herent een volkse, positieve sfeer gecreëerd”, zegt eerste schepen Maarten Forceville (CD&V). “Dat was ook de manier waarop hij aan politiek deed. Kwaad of agressief werd hij nooit. Zelfs niet toen ik uit zijn partij ben gestapt. Hijzelf had mij in de politiek aangetrokk­en, bovendien kwam de meerderhei­d hierdoor in de problemen. Ik dacht dat hij razend zou zijn. Maar toen ik het hem ging vertellen, moest ik blijven eten en hebben we urenlang gepraat. Het was een heel emotioneel moment.”

De aanleiding van Forceville­s vertrek was de bouw van een peperduur nieuw gemeentehu­is, tegelijk de enige smet op het blazoen van Kuijpers als burgemeest­er.

Geneesmidd­el Blufvanmij­nol

Het regent reacties van N-VA’ers die Kuijpers als grote voorbeeld prijzen. Maar eigenlijk is hij voor die partij maar eventjes gemeentera­adslid geweest. Toen de Volksunie in 2001 uit elkaar viel, zat hij in eerste instantie in de groep ‘Niet splitsen’ rond Johan Sauwens, niet bij N-VA. Ook in Herent hield hij nog jarenlang de voormalige VU-mensen bijeen in de lokale partij Wij, tot hij in 2012 toch nog gemeentera­adslid voor N-VA werd. Toen hij in 2016 de politiek definitief verliet, kreeg hij op de N-VA-nieuwjaars­receptie een eresaluut. Op het grote podium stond hij op zijn sandalen naast voorzitter Bart De Wever.

“Ik ben heel blij dat hij voor ons heeft gekozen”, zegt Bourgeois. “Ik heb zijn emancipato­risch Vlaams-nationalis­me altijd bewonderd. Hij had ook een hoog Tijl Uilenspieg­elgehalte, een speelsheid die je in de politiek vandaag helaas steeds minder ziet. Tijdens zijn periode in het Europees Parlement bijvoorbee­ld wilde hij eens testen of zijn collega’s wel luisterden. Het debat ging over geneesmidd­elen en hij begon allemaal verzonnen namen op te sommen, genre blufvanmij­nol. En inderdaad, niemand reageerde. Ik zie het vandaag niet snel meer gebeuren.”

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Willy Kuijpers met Bart De Wever in 2016 op de nieuwjaars­receptie van N-VA. Toen kreeg hij een eresaluut.
FOTO PHOTO NEWS Willy Kuijpers met Bart De Wever in 2016 op de nieuwjaars­receptie van N-VA. Toen kreeg hij een eresaluut.
 ?? FOTO RR ?? In 1981 tijdens een actie in Voeren, waar jarenlang een verhitte taalstrijd woedde. Maar ook in onder meer Catalonië ging Willy Kuijpers protestere­n.
FOTO RR In 1981 tijdens een actie in Voeren, waar jarenlang een verhitte taalstrijd woedde. Maar ook in onder meer Catalonië ging Willy Kuijpers protestere­n.
 ?? FOTO LIV ?? Willy Kuijpers: “Je moet mensen graag zien.”
FOTO LIV Willy Kuijpers: “Je moet mensen graag zien.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium