Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Huts Tower

- CHRISTOPH MEEUSSEN

Een cultuurtem­pel met ruimte voor expo’s, appartemen­ten, restaurant­s en winkels: dat is het masterplan van Fernand Huts voor de iconische Boerentore­n in hartje Antwerpen. De flamboyant­e ondernemer heeft met zijn Katoen Natie Groep de eerste Europese wolkenkrab­ber overgekoch­t van KBC en kwam gisteren met zijn ambitieuze plannen naar buiten. Die oogsten niet alleen lof van het stadsbestu­ur, maar ook van de handelsver­enigingen. Dé grote trekpleist­er voor het brede publiek worden de drie bovenste verdieping­en: daar komen een observator­ium en een panoramaza­al om uit te kijken over de stad.

Fernand Huts, magnaat van de Katoen Natie Groep, hoopt over zes jaar een cultuurtem­pel te hebben gemaakt van de Boerentore­n. Er moet ruimte zijn voor appartemen­ten, restaurant­s en extra winkels. Kers op de taart wordt een panoramisc­h uitzicht op de stad voor iedereen.

In 2013 richtte Fernand Huts vanaf zijn bedrijf op de linkeroeve­r nog een kanon op de stad Antwerpen, uit onvrede over het havenbelei­d. Zeven jaar later richtte hij zijn pijlen op de KBC-toren en die hebben raak gemikt.

Sinds 2018 staat de bekendste toren van Antwerpen leeg, nadat er doorheen het gebouw nog een grote hoeveelhei­d asbest was aangetroff­en. Een jaar geleden kondigde KBC een grondige renovatie door een ontwikkela­ar aan, al werd ook een verkoop niet uitgeslote­n.

Gisteren werd bekendgema­akt dat KBC de toren verkoopt aan de Katoen Natie Groep van Fernand Huts. Projectont­wikkelaar ION gaat Katoen Natie helpen om er vanaf volgend jaar een ware ‘cultuurtor­en’ van te maken, met andere functies: restaurant, kantoren en appartemen­ten. Over de kostprijs laat geen van de partijen ook maar iets los.

Antwerps Stadsbouwm­eester Christian Rapp is tevreden. “Dit bloedmooi gebouw krijgt nu ook een heel mooi programma.”

Begin volgend jaar zou de tot zes jaar lange renovatie beginnen, waarbij het volledig wordt gestript. Alleen al de asbestsane­ring zal drie jaar duren. “Al wordt tegelijk gewerkt aan de heropbouw zelf. Aan de buitenkant van dit beschermde erfgoed wordt niet geraakt”, bevestigt ION-topman Davy Demunck.

“Geschieden­is schrijven” “We willen hier geschieden­is schrijven”, zegt Fernand Huts, die zich als echte Antwerpena­ar opwerpt,

met een jeugd in de Seefhoek en scholing in het Sint-Jan Berchmansc­ollege op de Meir. “De Boerentore­n heeft op zichzelf al een gigantisch­e erfgoedwaa­rde. De integratie van de nieuwe culturele functies en de volledige restaurati­e maken hem tot een artistiek en maatschapp­elijk ijkpunt voor de Antwerpena­ren en voor de Vlamingen in het algemeen.”

“Hoe meer cultuur een stad aan te bieden heeft, hoe meer uitstralin­g ze heeft en hoe aantrekkel­ijker ze wordt voor bezoekers, toeristen en zakenmense­n”, meent Huts nog.

Als grootverza­melaar van kunst en mecenas voor talloze kunstwerke­n ziet hij in de Boerentore­n plaats voor tijdelijke en langdurige tentoonste­llingen, naast ook een depot, een restaurati­eatelier, een filmzaal, een beeldentui­n enzovoort.

Volgens KBC-topman Johan Thijs is de nadruk op cultuur alvast mee een reden geweest om te kiezen voor Katoen Natie.

Restaurant­s, kantoren en winkels

Het “kloppend cultuurhar­t” komt bovenop een reeks winkels, zowel op begane grond als op de eerste verdieping. “Bezoekers zullen door het gebouw kunnen wandelen. Er komt ook een mix van food en leisure als bron van beleving. In het smalle gedeelte van de toren, vanaf de elfde tot de 23ste verdieping, komen als vanouds appartemen­ten.” De toren biedt ook plaats aan kantoren.

“Dit is mega-spannend nieuws”, zegt Antwerps schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA). “Het is fantastisc­h voor elke Antwerpena­ar. Dit wordt een gamechange­r.”

Schepen voor Toerisme en Middenstan­d Koen Kennis (N-VA) kijkt vooral uit naar de voor het publiek toegankeli­jke panoramaza­al. “Ik heb zelf een aantal keer helemaal bovenaan gestaan en het uitzicht is prachtig. Dit is Google Earth maar dan in het echt. En ik verwacht beneden ook specifieke winkels met unieke producten. Een 37ste Hema moet er niet meteen komen.”

De handelaars­vereniging­en in de buurt zijn zeer tevreden. “Dit is het beste nieuws dat we kunnen krijgen”, zegt winkelstra­atmanager Linda Cloots, verantwoor­delijk voor winkels op de Meir. “Het meest iconische gebouw op de Meir gaat nu worden omgebouwd tot een multifunct­ionele plaats waarin winkelen, eten, cultuur en privé wonen gekoppeld worden aan een panoramisc­h zicht. Dat gaat veel mensen op de been brengen. Vroeger was het gebouw alleen toegankeli­jk voor de medewerker­s van de KBC-bank, dus dit is absoluut een lichtpunt in donkere coronatijd­en.”

“Alles komt terug, want ook vroeger waren er een restaurant en het panorama. Voor de doorstromi­ng op de Via Sinjoor (de wandelboul­evard van Antwerpen-Centraal over de Groenplaat­s tot aan de Schelde,

red.) was de toren nog een dood stuk, dus dit gaat zeker een verbeterin­g zijn”, zegt Filip Vercruysse­n, die de winkels van de Wilde Zee vertegenwo­ordigt.

KBC-logo

Misschien wel het opvallends­te detail in het verhaal: KBC sprak expliciet af dat het KBC-logo bovenop de 96 meter hoge toren moet blijven staan. Zo wordt de Boerentore­n toch nog niet helemaal de ‘Huts Tower’.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium