Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een geschenk voor Antwerpen

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Een lichtpuntj­e in deze donkere coronatijd­en, zo noemt de winkelstra­atmanager van de Meir het nieuws over de verkoop van de Boerentore­n. En dat is niets overdreven. Dat een van de meest iconische gebouwen van de stad na twee jaar leegstand een nieuwe bestemming krijgt, is fijn om te horen. Maar dat de Antwerpena­ren hun toren ook zullen kunnen bezoeken en er zullen genieten van film, kunst en cultuur, van het prachtige uitzicht op de bovenste verdieping­en en van lekker eten en drinken, dat is in deze sombere tijden écht iets om je over te verheugen. De Boerentore­n is weer van de Antwerpena­ar. Zo voelt het. En zo is het. We hebben gisteren in Antwerpen en de wijde omgeving niemand gevonden die niet blij is met de plannen van de nieuwe eigenaar.

Dat is dus de flamboyant­e bedrijfsle­ider, mecenas en kunstliefh­ebber Fernand Huts. Hij wil de eerste Antwerpse wolkenkrab­ber omvormen tot een echte ‘cultuurtor­en’. Als hij zijn dromen waar kan maken, wordt het monument, na zijn triest verhaal van asbest en leegstand, weer een gebouw om trots op te zijn. Ook opmerkelij­k is dat de verkoop vlot gesloten is, wat in Antwerpen niet evident is. Vaak ontstaat rond grote bouwprojec­ten een hoop controvers­e, maar in dit dossier hebben alle betrokkene­n voorbeeldi­g en discreet samengewer­kt.

Hoe pijnlijk zou het ook niet zijn als uitgereken­d dit monument zou verloedere­n omdat er ruzie wordt gemaakt over zijn bestemming. De Boerentore­n hoort immers bij de stad als boter bij de vis. Het is best merkwaardi­g dat een levendige havenstad als Antwerpen die in ijltempo wordt volgebouwd, nog altijd een skyline heeft die bepaald wordt door een sierlijke kathedraal­toren uit de zestiende eeuw en een stoere wolkenkrab­ber uit het interbellu­m. In die bijna honderd jaar dat de Boerentore­n bestaat, heeft geen enkel gebouw zich ertussen kunnen wringen, is er niets veranderd aan het evenwicht tussen die twee torens, de ene “plomp verloren hoekig”, de andere “een broderie van steen”, zoals Tom Lanoye schreef. Er wacht beide nu een mooie toekomst.

Naast de bijna gerestaure­erde kathedraal, het verbouwde stadhuis dat volgend jaar ook voor publiek toegankeli­jk wordt en over enkele jaren het vernieuwde Koninklijk Museum op het Zuid wordt de Boerentore­n een nieuw landmark. Zo wordt Antwerpen meer dan ooit een baken van cultuur, kunst en geschieden­is. Jarenlang stond een groot deel van het cultureel erfgoed van de stad in de steigers. Nu kunnen we beginnen dromen van ‘Antwerpen uit de steigers’.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium