Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bonte, grote kunstcolle­ctie heeft fiscaal randje

- (cm)

Katoen Natiebaas Fernand Huts investeert fors in kunst. Als mecenas laat hij geregeld kunstenaar­s aan de slag gaan, al is hij vooral een fors verzamelaa­r, met talloze werken opgeslagen in eigen magazijnen.

Eind mei raakte bekend dat in de Natiebuurt aan Park Spoor Noord het Museum Fernand Huts zou komen. Daarin zal werk te zien zijn van de avant-gardistisc­he Cobrabeweg­ing, met de bekende schilders Karel Appel, Pierre Alechinsky en Corneille. Het is recenter werk in de eeuwenoude collectie van Huts, vol tekeningen, manuscript­en en schilderij­en. Daarin ook werken van de meesters Antoon Van Dyck, Pieter Bruegel of Jacob Jordaens, naast ook moderne kunst van onder anderen Wim Delvoye en Jan Fabre. Volgens De Tijd spendeert Huts jaarlijks zo’n 0,5% van de omzet aan cultuur. In 2016 kocht hij nog voor 817.000 euro een penseeltek­ening van Pieter Paul Rubens. Later kocht hij ook de elfdelige

Atlas Maior, een Google Maps van de zeventiend­e eeuw, gemaakt door de Nederlands­e cartograaf Joan Blaeu. Met onder andere ook nog textiel uit de Oudheid en 350 boeken over Reynaert de vos is Huts’ collectie dus enorm. Fysiek zitten de meeste werken in het Katoen Natie Art Depot Loghidden City in de Antwerpse haven. Het beheer gebeurt via de kunststich­ting The Phoebus Foundation, beheerd door kunsthisto­rica Katharina Van Cauteren. Die stichting kreeg in het verleden al kritiek omdat ze op het belastingp­aradijs Jersey gevestigd is. Al ziet Huts daar geen graten in en is die er volgens hem wegens een “Angelsaksi­sche aanpak van kunstbehee­r”.

Welke werken ooit in de Boerentore­n te zien gaan zijn of wat er door de aankoop ervan met het Museum Fernand Huts staat te gebeuren, daarover is voorlopig niks bekend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium