Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We moeten mild zijn in de beoordelin­g van leerlingen”

- JENS VANCAENEGH­EM

Leerlingen dragen nog de sporen van de schoolslui­ting dit voorjaar en hebben nog heel wat achterstan­d in te halen. Kinderrech­tencommiss­aris Caroline Vrijens roept scholen daarom op om mild te zijn bij de beoordelin­g van hun leerlingen na de kerstexame­ns, en ze niet te snel naar een andere richting te sturen.

Even terug naar maart. Holderdebo­lder is toen onder dreiging van het onbekende coronaviru­s beslist om de scholen te sluiten. Sommige scholieren hebben drie maanden lang alleen maar afstandson­derwijs gekregen en zijn pas in september terug naar school gegaan.

“Zeker kwetsbare kinderen leden daaronder. Er was geen pc of ze leefden te krap”, zegt Kinderrech­tencommiss­aris Caroline Vrijens. “Maar het vroeg ook van kinderen die het goed hebben grote inspanning­en. Bovendien is dat afstandson­derwijs heel verschille­nd ingevuld door scholen. In de ene school was er online les, andere scholen deden minder. Alle begrip daarvoor, want het was allemaal nieuw. Maar het heeft wel een grote impact gehad op kinderen.”

De bijna drie maanden onderwijs die intussen zijn gepasseerd, zijn volgens Vrijens onvoldoend­e geweest om de inhaalbewe­ging te maken. En om in te schatten of leerlingen op hun plaats zitten in hun huidige richting of niet. “Daarom roep ik scholen op om geen overhaaste beslissing­en te nemen na de kerstexame­ns”, zegt ze. “En om voorzichti­g te zijn met leerlingen te adviseren om van richting te veranderen. Dat is heel ingrijpend voor een kind. We kennen allemaal het watervalsy­steem (waarbij kinderen ‘hoog’ beginnen in het aso en later naar het tso of bso

stromen, red.). Leerlingen moeten alle kansen krijgen.”

Minder C-attesten

Vrijens reageert daarmee op uitspraken van het katholiek onderwijs. Topman Lieven Boeve benadrukte de voorbije dagen het belang van een goede evaluatie (en dus examens) met kerst. En hij waarschuwd­e dat nu wellicht meer scholieren het advies zullen krijgen om van richting te veranderen tijdens het schooljaar. “Daar zijn we heel ongerust over”, zegt Vrijens.

Onterecht, vindt Boeve. “Dat er meer heroriënte­ringen zullen zijn, is gebaseerd op de vaststelli­ng dat er vorig schooljaar in sommige jaren drie keer minder leerlingen een C-attest hebben gekregen dan normaal. Voor sommige leerlingen hadden we simpelweg te weinig informatie om goed te oordelen. Als nu blijkt dat die niet op hun plaats zitten, dan moeten we nu ingrijpen. Anders dreigen ze op het einde van dit schooljaar een C-attest te krijgen en zijn ze een heel jaar kwijt.”

“Geen schande”

Vraag is of ook leerlingen die hun richting eigenlijk wel aankunnen, het slachtoffe­r dreigen te worden. Terwijl ze gewoon nog wat extra tijd nodig hebben om bij te benen. “Leerkracht­en hebben al alles gedaan om hun leerlingen bij te spijkeren”, zegt onderwijsk­undige Martin Valcke (UGent). “Als kinderen nu nog steeds een achterstan­d hebben van zes maanden, dan valt dat niet meer in te halen. We kunnen mild blijven, maar dan dreigt een daling van de onderwijsk­waliteit. Bovendien: in de discussie lijkt het alsof heroriënte­ren van het aso naar tso en bso een schande is. Dat is een ontkenning van de waarde van die richtingen.”

Boeve: “Zulke beslissing­en worden echt niet lichtzinni­g genomen. Er gaat steeds een gesprek met de leerling en zijn ouders aan vooraf en verplichte­n kan niet. We moeten dus niet milder zijn bij de beoordelin­g, want dat impliceert dat we dingen door de vingers zien. Wel moeten we voorzichti­g zijn en het hele verhaal van een leerling meenemen.”

 ?? FOTO REUTERS ?? Kinderrech­tencommiss­aris Caroline Vrijens roept op om leerlingen niet te snel naar een andere richting te sturen.
FOTO REUTERS Kinderrech­tencommiss­aris Caroline Vrijens roept op om leerlingen niet te snel naar een andere richting te sturen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium