Gazet van Antwerpen Stad en Rand

6 op de 10 leerlingen worden met auto gebracht

- (cka)

Mobiliteit­sorganisat­ie Touring pleit voor meer fietsende schoolgang­ers. Uit een enquête blijkt dat nu 58% met de auto gebracht wordt. Nochtans woont 40% op minder dan drie kilometer van de school. “Ouders vinden de schoolomge­ving niet veilig genoeg, maar creëren dan zelf dat onveilige verkeer”, zegt Danny Smagghe, woordvoerd­er van Touring.

Het is in de buurt van de scholen niet veilig genoeg. Dat vindt 54% van de bevraagde ouders en grootouder­s in de enquête die Touring deed. Er is te veel gemengd verkeer, vinden ze (71%), en het is onveilig dat je met de auto tot aan de schoolpoor­t kunt rijden (66%). “Het is opvallend dat zo veel mensen de schoolomge­ving op die manier inschatten”, zegt Danny Smagghe. “Een deel van de oplossing ligt waarschijn­lijk bij henzelf. Mensen sturen hun kind liever niet met de fiets naar school omdat ze het er niet veilig vinden, maar creëren dan zelf dat onveilige verkeer.”

Fietsinfra­structuur

De mobiliteit­sorganisat­ie polste bij 3.700 Belgen naar het schooltraj­ect in niet-coronatijd­en. De auto blijft het populairst, al is er de voorbije jaren verbeterin­g merkbaar. “Bij onze vorige rondvraag, een drietal jaar geleden, gebruikte nog 66% de auto.” In Vlaanderen kiest men wel vaker voor de fiets: 57% van de leerlingen maakt er gebruik van. “Toch is er nog potentieel”, zegt Smagghe. “Op voorwaarde dat de fietsinfra­structuur veiliger wordt. Een kwart van het spitsverke­er is schoolverk­eer. Dat naar omlaag krijgen, zou de files vermindere­n.” Ook jongere kinderen kunnen al met de fiets naar school. “Hoe jonger men eraan begint, hoe sneller men de gevaren en verkeerssi­tuaties kan leren inschatten. Vanaf 8 jaar kan een kind dat al zeer snel. Met een begeleider, of bijvoorbee­ld door vanuit de school begeleid fietsen in groep uit te werken.”

 ?? FOTO MARC HERREMANS ?? Ouders vinden de schoolomge­ving te onveilig om hun kinderen met de fiets naar school te brengen.
FOTO MARC HERREMANS Ouders vinden de schoolomge­ving te onveilig om hun kinderen met de fiets naar school te brengen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium