Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Maatregel zet deur open om illegaal te shoppen”

Handelaars zijn razend

-

Nergens in de provincie Antwerpen mag er met oudjaar vuurwerk worden afgestoken. De vuurwerkha­ndelaars zijn razend. “Dit zet de deur open om illegaal vuurwerk te gaan shoppen, waardoor er juist méér gewonden zullen vallen.”

Gouverneur Cathy Berx heeft in samenspraa­k met de burgemeest­ers en de hulpdienst­en besloten dat er met eindejaar geen vuurwerk mag worden afgestoken.

Door de provincie vuurwerkvr­ij te houden, willen ze de spoeddiens­ten geen extra werk bezorgen door ongevallen met vuurwerk. Bovendien wil de gouverneur vanwege de coronacris­is vermijden dat er veel mensen samenkomen om van het spektakel te genieten.

Klap op vuurpijl De vuurwerkve­rkopers reageren

verbolgen. “Woedend en machteloos”, zo voelen ze zich. “Dit is de klap op de vuurpijl”, zegt Tom Van Landeghem van vuurwerkwi­nkel 7theaven in Kontich.

“Dit hadden we niet zien aankomen”, zegt Koen Vorsselman­s van Knalgoed Vuurwerk in Meer (Hoogstrate­n). “Mensen die vuurwerk willen afsteken, gaan dat hoe dan ook vinden. Ik ben bang dat dit niet op de legitieme manier zal gebeuren. Deze maatregel zet de deur open om illegaal vuurwerk te kopen. Voor ziekenhuiz­en is dat geen goede zaak.”

Gigantisch­e voorraden

Een mening die Glenn Van der Auwera van Zena Vuurwerk deelt. Het bedrijf telt naast een winkel in Olen nog vier andere vestiginge­n in Vlaanderen en levert als groothande­l ook vuurwerk in binnenen buitenland.

“Wij werken met vuurwerk dat is goedgekeur­d voor de Europese markt. Geregeld worden onze producten getest. Het merendeel van de ongelukken gebeurt niet met legaal verkocht vuurwerk, maar met illegaal vuurwerk. Aan dat

Tom Van Landeghem

Vuurwerkwi­nkel 7theaven

“Het zal knallen in alle richtingen. In Duitsland kun je vuurwerk kopen in de Aldi. Of mensen bestellen vuurwerk uit China via de post.”

probleem wordt te weinig aandacht besteed”, zegt Glenn Van der Auwera. “Er is aan ons nog niets officieel bevestigd. We hebben alles via de media vernomen”, zegt hij. “We zitten met gigantisch­e voorraden die we een tijd geleden ingekocht hebben. We werken seizoensge­bonden en moeten onze omzet draaien in één week. We hopen dat er een compensati­e volgt en dat ze op zijn minst in gesprek willen gaan met onze branche.”

Zonder overleg

“Het ergste van al is dat er geen overleg was”, zegt Tom Van Landeghem van 7theaven. “Nochtans vallen er amper gewonden bij het afsteken van legaal vuurwerk. De grote vrees is dat er massaal illegaal vuurwerk zal worden ingekocht.”

Het is volgens hem een utopie dat er geen pijlen worden afgestoken. “Het zal knallen in alle richtingen. In Duitsland kun je vuurwerk kopen in de Aldi. Of mensen bestellen vuurwerk uit China via de post. Daardoor zal het tegenoverg­estelde effect gecreëerd worden van wat ze voor ogen hebben.”

In Nederland wordt een compensati­e voorzien voor de vuurwerkha­ndelaars, maar daar rekent de Kontichse handelaar niet op. “Ik denk niet dat dat voor ons zal gebeuren.”

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE, GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ?? Tom Van Landeghem van vuurwerkwi­nkel 7theaven in Kontich.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE, GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O Tom Van Landeghem van vuurwerkwi­nkel 7theaven in Kontich.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium