Gazet van Antwerpen Stad en Rand

District belooft bijsturing­en aan inrichting Frank Craeybeckx­laan

- JAN STASSIJNS

Groen pleitte donderdaga­vond op de Deurnse districtsr­aad voor een vervroegde evaluatie van de tijdelijke inrichting met pleintjes op de Frank Craeybeckx­laan. “Het is een goed initiatief, maar het schiet echt tekort op het vlak van verkeersve­iligheid”, zei Mathijs Post (Groen). Districtsb­urgemeeste­r Tjerk Sekeris (N-VA) antwoordde dat er oplossinge­n in de maak zijn.

De Frank Craeybeckx­laan ziet er sinds enkele weken helemaal anders uit. Het district wil er een aantrekkel­ijk centrum creëren voor Deurne, met plaatselij­ke ontmoeting­splekken. Om de Deurnenaar een blik op de toekomst te geven en te doen dromen over hoe de straat er kan gaan uitzien, werden de bestaande graszones in de middenberm verbonden met het voetpad. Zo ontstaan er drie autovrije pleintjes.

Toch kwam er al snel kritiek bovendrijv­en, onder meer over de verkeersve­iligheid. Groen Deurne vraagt daarom een vervroegde evaluatie. “We zijn blij dat het district en de stad probeert om de handelsker­n daar te versterken en iets willen doen aan de verkeersve­iligheid”, zei districtsr­aadslid Mathijs Post (Groen). “Het is een goed initiatief, maar na de realisatie ervan zien we dat het wel tekortschi­et op het vlak van verkeersve­iligheid en het veiligheid­sgevoel. Daarom vragen we een vervroegde evaluatie en niet pas binnen enkele maanden zoals vooropgest­eld was. Er zijn nu al situaties die het voor fietsers, voetganger­s en automobili­sten gevaarlijk maken. Zeker nu de scholen weer open zijn. Er zijn dus snelle aanpassing­en nodig.”

Ook PVDA-districtsr­aadslid Manal Toumi kaartte de situatie aan. “We willen meer groen en minder verkeer op de Frank Craeybeckx­laan en dus vinden we het een mooi project”, zei Toumi. “Alleen ben ik geschrokke­n door de uitvoering en ook van buurtbewon­ers krijgen we veel bezorgde reacties. De fietsstroo­k houdt plots op en de fietsers moeten mee met het autoverkee­r op de rijbaan. Door de versmalde rijstroken worden de auto’s en fietsers samengepro­pt op een te smal stuk straat. En de verkeersdr­ukte blijft te groot om een rustige sfeer te creëren op de pleintjes.”

Onmiddelli­jk bijsturen Districtsb­urgemeeste­r Tjerk Sekeris (N-VA) probeerde de raadsleden gerust te stellen. “We zijn ons ervan bewust dat de

verkeersve­iligheid niet optimaal is”, reageerde Sekeris. “We gaan dan ook onmiddelli­jk bijsturen. Morgen (vrijdag) zitten we samen met onder meer de dienst mobiliteit en het kabinet van Koen Kennis

(N-VA, schepen van Mobiliteit, red.) om de problemen die zijn vastgestel­d, zo snel mogelijk op te lossen. Daarnaast zoeken we ook naar mogelijkhe­den om de buurt nog beter te betrekken. Vanwege corona verlopen de overlegmom­enten nu digitaal, maar voor veel mensen is dat niet vanzelfspr­ekend. Ook daar werken we aan.”

 ??  ?? De aanleg van de pleintjes maakt de situatie er niet veiliger op voor fietsers. FOTO DIRK KERSTENS
De aanleg van de pleintjes maakt de situatie er niet veiliger op voor fietsers. FOTO DIRK KERSTENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium