Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We kunnen onze sociale rol niet meer vervullen”

‘Niet-essentiële’ buurtwinke­ls Diksmuidel­aan trekken aan de alarmbel

-

“Laat de niet-essentiële buurtwinke­ls weer hun deuren openen.” Dat is de boodschap die drie doorgewint­erde handelaars van de Diksmuidel­aan willen uitdragen. “Het gaat ons heus niet alleen om het fikse omzetverli­es. ‘Koop lokaal online’, allemaal goed en wel, maar we hebben ook een grote sociale rol te spelen en die kunnen we nu niet vervullen”, zeggen ze.

“We gaan hier geen klaag- en zaagverhaa­l afsteken, tenslotte ben je daar niets mee vooruit. Dat de overheid ‘koop lokaal online’ sterk promoot, is iets, maar we vinden dat er ook meer aandacht moet zijn voor andere aspecten die voor lokale handelaars van groot belang zijn”, steken de handelaars van wal.

De drie winkeliers, derde en tweede generatie, zijn verweven met de wijk Groenenhoe­k. Eddy Janssen en Rafaelle De Backer vierden vorig jaar 35 jaar Foto Eddy, Gerrie Dehamers runt al 38 jaar lingerie Jolicor en Ann Heleu zorgt al 32 jaar met schoenen Piroschka voor verwende voeten. Ze kennen de buurt dan ook door en door en de bewoners hen.

Nood aan een babbel

“Wij hebben hier dan ook een grote rol van betekenis te spelen in het sociale leven. We zijn vaak tegelijk verkoper, maar bij wijze van spreken ook een beetje therapeut of psycholoog. Onze klanten hebben vaak nood aan een babbel of steunbetui­ging. Die dingen vind je niet online. Terwijl we in de media overspoeld worden met berichten over vereenzami­ng en psychologi­sche problemen. Dat zorgt voor een heel dubbel gevoel. We zijn ons er ook wel van bewust dat we moeten evolueren naar ‘een combinatie van’, maar dat sociale aspect kan door niks anders worden vervangen. Dat is mee een van de redenen van ons bestaan en dat mag niet worden vergeten.”

“Ik ga nu naar de klanten zelf toe. Een hele dag rijd ik met m’n fietskar rond om schoenen rond te brengen die ze dan kunnen passen en de dag nadien ga ik ze weer ophalen”, vertelt de zaakvoerst­er van Piroschka. “Ook wij gaan nu op die manier tewerk”, pikt Gerrie Dehamers in. “We laten hen thuis passen en ze kunnen dan daarna hun bestelling afhalen. Dat werkt voor een stuk wel en klanten respectere­n dat, maar het is toch niet hetzelfde.”

Voor Foto Eddy geldt het zowaar nog meer. “We leveren voor een groot stuk meer diensten, maar klanten een uitvoerige uitleg geven, waarvoor ze speciaal naar hier komen, kan nu niet.”

Ze breken daarom een lans om de niet-essentiële buurtwinke­ls toch meer vertrouwen te geven en de deuren weer te laten openen. “We zijn ervan overtuigd dat wij perfect veilig kunnen werken. Kleine

Gerrie Dehamers

Lingerie Jolicor

“We zijn ervan overtuigd dat wij veilig kunnen werken. Door de nauwe band met onze klanten, respectere­n die zonder problemen de regels.”

winkels, grote ketens: we worden nu allemaal over dezelfde kam geschoren. In die grote winkels verloopt alles veel meer anoniem en zal het inderdaad moeilijker zijn om alles in goede banen te leiden. Want er zullen altijd wel klanten zijn die dwarsligge­n. Wij zitten met een heel ander cliënteel. Klanten die naar ons komen, doen dat heel bewust. Door de nauwe band die we met de klanten hebben, respectere­n ze ook zonder problemen de regels. We zouden bijvoorbee­ld perfect op afspraak kunnen werken en 1 per 1 werken, zodat we hen tenminste toch persoonlij­k kunnen voorthelpe­n en er tijd is voor een babbel als daar nood aan is. Nu is het oppikken en wegwezen.”

 ?? FOTO BART ROGGEMAN ?? Gerrie Dehamers, Rafaelle De Backer en Ann Heleu vragen aandacht voor het sociale aspect van buurtwinke­ls.
FOTO BART ROGGEMAN Gerrie Dehamers, Rafaelle De Backer en Ann Heleu vragen aandacht voor het sociale aspect van buurtwinke­ls.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium