Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trio riskeert vijf jaar cel

Drugsuitha­al mislukt

-

Het openbaar ministerie heeft vijf jaar gevangenis­straf geëist tegen drie jonge Rotterdamm­ers die vorige zomer in de haven werden betrapt bij een poging om 1.131 kg cocaïne van de kaai te halen.

Het drietal werd in de nacht van 17 op 18 juni betrapt op de terreinen van PSA op kaai 869, op de rechteroev­er. De jonge kerels, afkomstig uit de regio Rotterdam, hadden een gat in het hekwerk geknipt en waren tussen de containers aan het lopen. Ze hadden werkmateri­aal op zak, zoals stanleymes­sen en hoofdlampe­n. Toen ze door de politie staande werden gehouden, werd een van de beklaagden weerspanni­g. Hij gaf een van de agenten een vuistslag op de kin, maar slaagde er niet in om te ontkomen. De jongeman riskeert voor de slagen en de weerspanni­gheid een extra gevangenis­straf van zes maanden.

De politie en de douane gingen na de arrestatie op zoek naar de container waar de drie uithalers naar op zoek waren. Zo vonden ze op de kaai een container die niet op zijn plaats bleek te staan en die vlak bij een Europese container werd geplaatst, wat de onderzoeke­rs doet vermoeden dat het drietal een lading coke moest switchen van de Zuid-Amerikaans­e container naar de Europese container. In de Zuid-Amerikaans­e container troffen de speurders een aantal gemarkeerd­e big bags met sojabonen aan, waarin blokken cocaïne verstopt zaten. In totaal ging het om 1.131 kg.

Het openbaar ministerie vordert voor de drie mannen een celstraf van vijf jaar. Advocaat Pol Vandemeule­broucke, die de eerste beklaagde verdedigt, betwistte dat de feiten in het kader van een criminele organisati­e waren gepleegd. “Deze jonge jongens kennen niemand en weten nauwelijks wat er aan de hand was. Ze moesten gewoon een klus gaan uitvoeren. Hou daar bij uw beoordelin­g alstublief­t rekening mee.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium