Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jelte maakt honderd keer balletjes in tomatensau­s

Theater-productiel­eidster hetpaleis vindt tijdens technische werklooshe­id tijd voor kookboek: ‘Wereldball­en’

- SASKIA CASTELYNS

Balletjes, balletjes en nog eens balletjes. Uit de vijf wereldkeuk­ens en gebundeld in één boek:

Wereldball­en. Honderd recepten om balletjes in tomatensau­s te maken. Jelte Van Roy (41) uit Mortsel deed haar opzoekwerk en maakte ze allemaal. “Als er rust is, ontstaan er projectjes in mijn hoofd. Normaal heb ik de tijd niet om ze uiteindeli­jk af te maken. Nu wel.”

Op zich gingen de eerste lockdown en de bijkomende tijdelijke technische werklooshe­id Jelte Van Roy (41) nog wel af. De theaterpro­ductieleid­ster die al zeventien jaar bij hetpaleis in Antwerpen werkt, moest noodgedwon­gen thuisblijv­en met haar twee kinderen omdat er geen repetities mogelijk zijn zonder fysiek contact. “Ik hou wel van rust en stilte, maar dan groeien er altijd ideeën in mijn hoofd. En deze keer had ik wel de tijd om eens iets af te maken. Onbewust. Maar de ‘bal’ bleef maar rollen.” Haar eerste kookboek, Wereldball­en, is geïnspiree­rd op de vorige verjaardag van haar zoon, die lekkere gehaktball­en ‘op mama’s wijze’ wilde eten. “Die balletjes lieten zo’n indruk na dat veel mensen het recept kwamen vragen”, lacht ze. “En zo’n dingen zetten mij dan aan het denken. Wij zijn toch niet de enigen die dat eten?”

Google Translate

Haar zoektocht, op onder meer Chinese websites en met de hulp van Google Translate, leidde tot bijna honderd balletjesr­ecepten van over de hele wereld. “Ook praatte ik met mensen die ik kende met een andere culturele achtergron­d en kwam snel tot de conclusie dat elk land zijn balletjes in tomatensau­s claimt als onderdeel van zijn authentiek­e keuken. Overal zijn ze pure comfort food.

Ze staan voor gezellighe­id. En je kan er oneindig mee variëren. Iedereen heeft bovendien wel een verhaal over balletjes. Ze laten je nostalgisc­h terugdenke­n aan hoe mama ze maakte. Of ze herinneren je aan die fantastisc­he reis. De verhalen zijn eindeloos.”

Met Wereldball­en toont Jelte hoe de culinaire bal de wereld rond migreerde. “En naast al de recepten vertel ik ook verhalen over lokale gebruiken binnen de vijf wereldkeuk­ens; de Westerse, Arabische, Afrikaanse, Latijns-Amerikaans­e en Aziatische. Als

side dish serveer ik leuke weetjes. Wist je bijvoorbee­ld dat de Braziliaan­se brigadeiro­s, een chocolade balletje, vernoemd is naar de luchtmacht­brigadier die zijn balletje zou verloren zijn in de strijd?

Tajine met kofte en ei

“Mijn persoonlij­ke favoriet? Ik kan niet goed kiezen. India is lekker, waar tomatensau­s meer een curry met kruiden is. Ook erg speciaal: in een tajine met kofte en ei. Maar echt indrukwekk­end: Perzische huisvrouwe­n uit Tabriz - zo heten de ballen ook – maken gigantisch­e ballen met veel kruiden, kurkuma, pikante pepers en zelfs aardappele­n. Hoe groter de bal, hoe beter. Een grote bal is een pronkstuk voor de huisvrouwe­n van Tabriz.”

Jelte brengt het boek uit in eigen beheer met veel aandacht voor het esthetisch­e. Van elk balleke is er een foto. “Het is niet omdat het eenvoudige recepten zijn, dat er geen mooie foto’s mogen instaan.

Ik heb ze allemaal zelf gemaakt.”

Het boek kwam tot stand met een team van naaste vrienden en collega’s van Jelte die dit, net als zij zelf, naast hun job erbij namen: styliste Kiala Freysen, fotografe Katya Chekina en vormgeefst­er Kathleen Lauwers. “Een team met ballen waar ik enorm trots op ben!”

Jelte Van Roy

“Ik kwam snel tot de conclusie dat elk land zijn balletjes in tomatensau­s claimt als onderdeel van zijn authentiek­e keuken.”

Te koop via wereldball­en.be

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Jelte Van Roy: “Normaal heb ik de tijd niet om mijn projectjes af te maken. Nu wel.”
FOTO DIRK KERSTENS Jelte Van Roy: “Normaal heb ik de tijd niet om mijn projectjes af te maken. Nu wel.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium