Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Profclubs verliezen 275 miljoen

Financiële gevolgen van coronacris­is nog erger dan verwacht

-

Dat de Belgische voetbalclu­bs verlies zouden lijden door de coronacris­is, werd voorspeld. Maar dat het gat zó groot zou zijn? Maar liefst 275 miljoen euro bedraagt het verlies. Het zijn vooral de grote clubs die veel verliezen, maar de kleinere worden wel het meest geraakt.

In de week dat Racing Genk de meest florissant­e cijfers ooit in het Belgische voetbal presenteer­de - 51,9 miljoen euro bedrijfswi­nst - zijn er clubs die straks tegen het faillissem­ent moeten vechten. Een vergelijki­ng van de btw-aangiften van de Pro Leagueclub­s van maart tot september 2020 in vergelijki­ng met diezelfde periode in 2019 toont een daling van de inkomsten van bijna 50%. Dat zijn 275 miljoen euro minder inkomsten. Dit is te wijten aan het quasi volledig wegvallen van de wedstrijdi­nkomsten, dalende sponsorink­omsten en het stilvallen van de uitgaande transferma­rkt. Als je weet dat - behalve bij de G7-clubs Anderlecht, Antwerp, Charleroi, Club Brugge, Genk, AA Gent en Standard - de budgetten variëren tussen 8 en 15 miljoen euro, dan is dat bedrag van 275 miljoen euro gigantisch.

27 miljoen verlies voor Anderlecht

Met de jaarcijfer­s die bekend raakten van onder meer Anderlecht, Standard, Zulte Waregem en OH Leuven - die nog voor de coronacris­is goed en wel begonnen was al zware verliezen lieten optekenen - wordt de dreiging van een bloedbad heel reëel. Een tiental andere clubs moet de jaarrekeni­ng nog presentere­n. “Vervelend dat dit erbij komt”, zegt Karel Van Eetvelt, CEO van Anderlecht, dat een tekort van 27 miljoen euro liet noteren. “We hadden er al rekening mee gehouden, ook in de gesprekken met de aandeelhou­ders, om een kapitaalve­rhoging te doen.”

Licenties

Straks moet licentiema­nager Nils Van Branteghem de financiën van de profclubs weer onder de loep nemen. Als hij dat doet zoals hij de vorige jaren heeft gedaan, zullen er volgend seizoen enkele profclubs moeten afhaken. “We kunnen niet doen alsof er niets is gebeurd”, aldus Van Branteghem. “We zullen bij de toekenning van de licenties zeker rekening houden met deze crisis. We moeten denken, maar dat betekent niet dat we minder streng zullen worden. We gaan het knipperlic­htsysteem uitbouwen. Dat betekent dat we de clubs in moeilijkhe­den van dichterbij zullen volgen, zodat we bij ontsporing­en meteen kunnen ingrijpen. Goed werkende clubs laten we goed verder werken.”

out

of

the box

 ?? FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY ?? Lege stadions, dalende sponsorgel­den en het stilvallen van de uitgaande transferma­rkt zorgden voor een aanzienlij­ke daling van de inkomsten bij de Belgische profclubs.
FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY Lege stadions, dalende sponsorgel­den en het stilvallen van de uitgaande transferma­rkt zorgden voor een aanzienlij­ke daling van de inkomsten bij de Belgische profclubs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium