Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ze hadden het seizoen nooit mogen laten aanvangen”

Bjorn van Oirschot (30) Kok en vakbondsaf­gevaardigd­e in het ZNA Middelheim en centrale verdediger bij vierdeprov­incialer Nielse SV

-

Bjorn van Oirschot is kok in het ZNA Middelheim ziekenhuis in Antwerpen. Daarnaast vertegenwo­ordigt hij de 6.300 ZNA-personeels­leden als vakbondsaf­gevaardigd­e bij het ABVV. “Ik zit middenin de coronacris­is”, laat Van Oirschot verstaan. “Ik ervaar maar al te goed wat er zich tijdens deze tweede golf afspeelt.”

Ervaringen die hij deelt met zijn ploegmaats bij vierdeprov­incialer Nielse. “Tegen de jonge gasten, die meer dan wie ook verlangen naar kameraadsc­hap en samen een pint pakken, zeg ik wel eens: ‘Kom een dag meelopen, dan zal je zien hoeveel mentale stress er heerst op de werkvloer.’”

Over de heropstart van de competitie heeft Van Oirschot een uitgesprok­en mening: “Ik voetbal met hart en ziel, maar als ziekenhuis­personeels­lid en vakbondsma­n zeg ik: ze hadden het seizoen nóóit mogen laten aanvangen. Voetbal blijft bijzaak, hé. Orde op zaken zetten in de gezondheid­szorg is nu het allerbelan­grijkste. Ik hou mijn hart al vast voor de vele blessures die zullen volgen. Om het iets of wat te spreiden, ligt er een voorstel op tafel om reeds op 3 januari te hervatten met een inhaalduel tegen Hoboken. En dat zonder wedstrijdr­itme en nauwelijks een training in de benen. Bij Nielse onderhoude­n we onze conditie met looptraini­ngen in kleine groepjes, maar als ik vertel dat er regelmatig slechts zeven man deelneemt, dan weet je genoeg.”

Bij de club uit Niel gelden dit najaar strikte regels. “Lichaamste­mperatuur meten, mondmasker­s dragen, meerdere kleedkamer­s… Onze voorzitter keek daar streng op toe en ook ik voelde me moreel verplicht om mee een oogje in het zeil te houden. Maar bij andere ploegen ging het er veel nonchalant­er aan toe. Da’s nu eenmaal eigen aan het voetbalwer­eldje op lager niveau.”

Over een striktere aanpak in de provincial­e reeksen heeft Van Oirschot dan ook zijn bedenkinge­n. “Bij Nielse hadden we vier positieve coronageva­llen: de coach en drie wisselspel­ers. Gewoon omdat ze op een te kleine reserveban­k geen anderhalve meter afstand konden houden. Hoe los je dat in de toekomst op? Moet je dan in de gietende regen op de grond gaan zitten? Want van de scheidsrec­hter mag je niet buiten de rechthoek komen, hé. Die zaken houden mij bezig.”

“In onze ploeg hadden we vier positieve gevallen: drie wisselspel­ers en de coach. Omdat ze op een te kleine reserveban­k geen anderhalve meter afstand konden houden. Hoe los je zoiets op? Door in de regen op de grond te gaan zitten?”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium