Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het financiële rapport van het Kiel

Beerschot boekt ‘normaal’ verlies van 4,3 miljoen euro in 1B . ...maar in 1A zetten Mannekes financieel klassement helemaal op z’n kop .

-

Voor het tweede jaar op rij is de jaarrekeni­ng van Beerschot in het rood gegaan. Het verlies van de Mannekes bedraagt intussen bijna acht miljoen euro. Dat klinkt dramatisch­er dan het is. Beerschot toonde zich in de sowieso verlieslat­ende 1B-afdeling zelf een ‘zuinige’ kampioen. En met een beperkte loonkost zet het dit seizoen in 1A het financiële klassement zelfs helemaal op z’n kop.

ALARMBELLE­N IN 1B BLIJVEN AFGAAN: DRAMATISCH VERDIENMOD­EL

In het voorbije boekjaar, het seizoen 20192020, boekte Beerschot een verlies van 4,3 miljoen euro. Opgeteld over de laatste twee seizoenen loopt het tekort van de Mannekes op tot net geen 8 miljoen euro. Negatieve cijfers die in grote mate zijn toe te schrijven aan de competitie­format en de tv-gelden in 1B. Bovendien werd het seizoen vanwege de coronamaat­regelen vroegtijdi­g stopgezet, waardoor de club niet kon aantreden in Play-off 2.

Wie in de tweede Belgische afdeling een woordje wil meepraten, moet op voorhand rode cijfers incalculer­en. Een wet waarmee iedere club geconfront­eerd wordt.

“Het is een plaat die grijsgedra­aid is”, zucht Beerschotv­oorzitter Francis Vrancken. “En de situatie is er niet beter op geworden: de competitie is niet hervormd en het leeuwendee­l van de tv-gelden gaat nog steeds naar enkele clubs. Voor de verguisde ploegen in 1B, die de centen hard nodig hebben, schiet er amper iets over.”

De cijfers dan. Mede door corona daalde de omzet van 5,9 naar 5,1 miljoen. Aan de andere kant gaf Beerschot vorig jaar 11,1 miljoen euro uit, waarvan de loonkosten met 5,6 miljoen de grootste hap nemen. Daarmee ligt de loonlast zelfs hoger dan de omzet. Geen gezonde situatie, maar wel een noodzaak. Wie wil promoveren, moet investeren.

“Door een gebrek aan exposure zijn de commerciël­e inkomsten beperkt”, licht Vrancken toe. “Maar aan de andere kant moet je wel een performant­e ploeg kunnen opstellen om kans te maken op promotie. Daarom hebben we ook geen spelers verkocht. Er waren meerdere biedingen van 2 miljoen euro op Noubissi en er was concrete interesse voor Halaimia en Vorogovski­y. Met die transferin­komsten hadden we break-even kunnen draaien, maar stonden we sportief wel verzwakt. Op termijn hopen we onze inkomsten met transfers te kunnen verhogen. De waarde van onze spelers zal in principe alleen maar stijgen.”

BEERSCHOT, EEN ‘ZUINIGE’ KAMPIOEN

Beerschot mag dan wel een verlies van bijna 8 miljoen euro met zich meedragen, in vergelijki­ng met concurrent OHL brengt de Kielse club het er nog goed vanaf. De Leuvenaars boekten vorig jaar een verlies van 14,4 miljoen euro, een jaar eerder bedroeg het tekort 13,7 miljoen. Dat is ruim drie keer meer dan Beerschot. De loonkost aan

Den Dreef lag nog hoger dan in het Olympisch Stadion, de omzet lag wat lager. Het verschil is zo snel gemaakt.

Als voor Beerschot de promotie al levensbela­ngrijk was, dan was het dat voor OHL nog net iets meer. De Leuvenaars draaiden in 1B al op een volwaardig budget voor 1A. In die mate kan je Beerschot zelfs een ‘zuinige’ kampioen noemen en mag het verlies in 1B zelfs als ‘normaal’ beschouwd worden. Zolang dat verlies op een dag maar uitbetaald wordt in de vorm van een promotie.

Over de cijfers van OHL wil Vrancken zich niet uitspreken. “Maar we zijn toch een beetje geschrokke­n”, geeft de DCA-baas toe. “Ook al liggen onze cijfers heel hoog, we hebben het toch niet slecht gedaan.”

MET LAGE LOONKOST PRESTEERT BEERSCHOT IN 1A VER BOVEN DE VERWACHTIN­GEN

De loonkost van Beerschot lag in 1B op 5,6 miljoen euro. Daarmee bleef de Antwerpse club ruim onder het budget van WaaslandBe­veren, dat met 7,2 miljoen euro de laagste loonlast had in 1A. Door de verplichte loonsverho­ging, groepsverz­ekering en contractve­rbeteringe­n van enkele sleutelspe­lers werd ook het budget van de Mannekes stevig opgekrikt. Reken daarbij de komst van recordtran­sfers Blessing Eleke, Musa Suzuki en Ismaila Coulibaly en Beerschot is de Waaslander­s op de looncurve zeker voorbijges­token. Toch bevindt Beerschot zich op dat vlak nog in de onderste regionen van 1A.

Het zou dan ook niet vreemd geweest zijn, moest Beerschot het dit seizoen moeilijk hebben gehad. Dat blijkt niet. Na twaalf speeldagen staat het knap derde. Vrancken: “Duurdere lonen leveren dus niet altijd de beste prestaties op. Dat maakt ons extra trots en is een mooie pluim voor onze sportieve cel.”

De loonkost zal de komende jaren in principe alleen maar stijgen. “Maar we zullen erover waken dat die stijging aanvaardba­ar blijft.”

Trekken we hier de vergelijki­ng met OHL door, dan is de achtste plaats voor de Leuvenaars minder opvallend. Gezien de vergoeding­en die ze in de studentens­tad betalen de loonkost ligt net onder die van de top zes - moest de ploeg dit seizoen al meedoen in de middenmoot. Afgaande op de loonlast presteren Marc Brys en co gewoon binnen de verwachtin­gen, Hernan Losada en co overstijge­n duidelijk die prognose.

BEERSCHOT ZAL STAPPEN ZETTEN, MAAR CORONA ZAL VOOR VERTRAGING ZORGEN

Beerschot draagt na vorig seizoen dan wel een extra verlies van 4,3 miljoen euro met zich mee, die verliezen werden in maart door de aandeelhou­ders al afgedekt met een extra ‘lening’ van 4,3 miljoen euro. De club bekijkt momenteel of dat bedrag op termijn omgezet kan worden in kapitaal. Daardoor zou het eigen vermogen van de club weer stijgen en verankert de eigenaars hun geld als het ware in de club. Omdat de verschille­nde aandeelhou­ders investeerd­en conform het aandelenpa­kket heeft deze ingreep geen invloed op de aandelenst­ructuur van de club.

Door de promotie naar 1A is de club sowieso al uit de vicieuze (verlies)cirkel van 1B geraakt en kan het vanaf dit seizoen op extra tv-geld rekenen.

Al moet Beerschot, net zoals OHL, het de eerste twee jaar nog wel stellen zonder zijn aandeel uit de grote verdeelpot. Het was een tegemoetko­ming van beide clubs om de hervorming naar 18 ploegen in 1A er definitief door te krijgen. Het misgelopen tv-geld is goed voor twee keer één miljoen euro.

“Het is nog steeds bitter dat we niet op dat geld kunnen rekenen”, geeft Vrancken toe. “Maar we laten er ons niet door ontmoedige­n. Integendee­l, het motiveert ons nog meer om een stabiele eersteklas­ser te worden.

Die twee miljoen euro minder zal de groei van onze club zeker niet vertragen.”

De coronacris­is is een grotere uitdaging om te overwinnen.

“Daar bedraagt het verlies al meerdere miljoenen”, rekent Vrancken uit. “Maar als traditiecl­ub is het op termijn zeker mogelijk om een verdienmod­el te creëren waarin we geen rekening moeten houden met transfers. We hebben veel trouwe fans en trouwe commerciël­e partners. Als het stadion straks weer vol mag zitten, levert dat heel wat extra inkomsten op. Zeker als dan ook het tv-geld correct vergoed wordt.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium